Tingstäde Hemsida

En flygsoldat på f 13 G

1963
Av Harry Klebjörk

Mina upplevelser i Tingstäde är väl som för de flesta grabbar i den åldern det handlade mycket om tjejer. Det fanns inte så många men det fanns en del och dom var väldigt bra som kompisar.
Men det som slog mig var att folket i Tingstäde och Gotland över huvud taget var väldigt vänliga. Jag tillhör dom som är lite försiktiga när man träffar människor som jag inte känner. Så också nu jag funderade nog lite på vad jag hade givit mig in på , jag sökte som frivillig ut till Gotland istället för en annan kille som påstod att han inte skulle klara av att vara på Gotland 7 månader. Det var med en viss bävan jag klev av färjan en kall vinterdag i januari 1963 för transport ut till Tingstäde.
Men jag har aldrig ångrat mitt beslut, jag blev mottagen på ett sätt som jag inte kunnat drömma om. Jag bodde i en mangårdsbyggnad som låg ca 100 meter ner på andra sidan vägen från kafèet. Där mötte jag en jättebra människa som hette Anni tror jag det var hon jobbade i köket och bodde någonstans vid mejeriet hon hade en dotter som också var i köket och hjälpte sin mamma. Dom fixade mat till oss som enligt mig smakade som hemlagat. På kvällarna när vi inte åkte in till Visby så blev det att knalla upp till fiket och fika ,det blev en och annan köttbullemacka där. Tjejen som jobbade i fiket kunde konsten att fixa mackor.
Jag hade det så bra i Tingstäde att jag bara åkte hem en gång på mina 7 månader där ute. Jag skrev att jag inte ångrade mitt beslut att åka till Gotland, men en sak ångrar jag det var att jag inte lyssnade på min kapten därute Barry Press som ville att jag skulle söka  till flygvapnet och stanna kvar på Gotland.
Till sommaren tog jag ut min bil och sen for jag runt och tittade på lite andra platser också , men mina stunder på fiket och sedan också på macken, dom glömmer jag aldrig man kunde sitta länge och prata med killen på macken om bilar och tjejer med för den delen. Fiket satt vi på ett par timmar nästan varje kväll.


© tingstade.com - stefan@tingstade.com