Gotlands fornvänner

hafva genom sin styrelse låtit till allmänheten utgå ett upprop om samlande af medel till en fond för åstadkommande af egen lokal för föreningens samlingar. ”Gotlands fornsal”, hvilken inrättades förra året, är redan öfverfull af de många värdefulla gåfvor, som strömmat dit och flerestädes, i synnerhet i kyrkorna, finnas många vackra och ytterst värdefulla målningar, träsniderier m. m., hvilka, i anseende till bristande utrymme, ännu icke kunnat inrymmas bland dessa samlingar.
Lokalen behöfver följaktligen så snart som möjligt utvidgas och hellre än att företaga utvidgningar och dyrbara reparationer (den förra året verkstälda inredningen af fornsalens nu varande lokal lärer hafva kostat vid pass 1,200 kr.) å en egendom, som icke tillhör föreningen, har man ansett sig böra söka vidtaga några åtgärder för åstadkommande af eget tak åt samlingarna, ty förr eller senare måste i allt fall en dylik, föreningen tillhörig lokal anskaffas.
Hänvisande till så väl tillkännagifvandet å tidningens första sida som uppropet å den tredje sidan, uttala vi den förhoppning att Gotlands folk, som har ett större och värdefullare arf i detta afseende än något annat \”svenskt landskaps inbyggare att bevara och vårda, icke skall gifva de sist nämde efter i offervillighet, då det gäller bevarandet af dess förfäders efterlemnade minnen.
Till kommunalnämdernas ordförande utsändes med gårdagens post teckningslistor för det ädla syftemålet och det är egentligen genom dem, som man önskar och hoppas att de fleste bidragen skola komma. Då nämligen ”fornsalen” är en hela den gotländska allmänhetens tillhörighet, har man ansett att denna allmänhet äfven är närmast att taga angelägenheten om hand. Gåfvan, om också icke till summan så stor, får alltid ett högre värde, ju större den allmänhet är, som bidragit till hennes bildande.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 4 Augusti 1877
N:r 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *