Rättegångs- och Polissaker.

Stöld med inbrott. Ransakning med de för stölden i en handl. Munthes sterbhus tillhöriga handelsbod i Hamra misstänkta och häktade f. bonden Lars Petter Petterson från Vamlingbo och arbetskarlen Olof Niklas Clason från Rone företogs i dag på f.m. på länsfängelset af södra häradsrätten. Clason vidhöll sitt förut afgitua erkännande, att hau natten mellan 14 och 15 Juli begått stölden, hvarvid tillgripits varor af 46 kronors värde, Petterson förnekade bestämdt all delaktighet såväl i ofvannämda som i en 19 Juni på samma ställe begången stöld. Clason dömdes för första resan stöld med inbrott till straffarbete i 1 år och 6 månader och att vara medborgerligt förtroende förlustig i 5 år utöfver strafftiden, hvaremot Petterson, ehuru besvärande omständigheter mot honom förekommo, i brist af bevis ej kunde fällas till ansvar ntan stäldes på fri fot.

Ekipagekraf. En åkare i Karlskrona har instämt amiral Sundin för att erhålla 25 kr. för ett första klassens ekipage, som amiralen bestält för ryske storfurstens räkning. Ekipaget stod färdigt och väntadesi 4 dygn, men ingen storfurste kom till staden. Nu vill åkaren hafva ersättning med 25 kronor, men amiralen vill ej gifva mer än 10, Utslag afkunnas framdeles.

För förfalskning och utprångling afdanskt silfvermynt dömdes i onsdags ar Vemmenhögs häradsrätt i Skåne tegelarbetaren Nordström till fyra års straffarbete, och fem års förlust af medborgerligt förtroende utöfver strafftiden.

För stöld af en oxe och en ko samt för rån dömdes arbetaren Andersson af Lindes häradsrätt att hållas i straffarbete 6 år och 4 månader samt att i 7 år derutöfverivara medborgerligt förtroende förlustig.

Stortjufven, jernarbetaren Bostedt, som begått en mängd inbrottsstölder i Stockholm, hvarvid penningar och gods i värde öfverstigande 1,000 kronor tillgripits, har dömts till tre års straffarbete och fem års förlust af medborgerligt förtroende derutöfver.

Onaturlig fader. Nils Trullson, som skändade: sin egen 12-åriga dotter, dömdes till 6 års scraffarbete.

Inbrottstjufven, grundläggarearbetaren Nils Johan Carlsson, om hvars många inbrottsstölder i Stockholm vi nämde i förra numret, har nu afgifvit fullständig bekännelse. De stulna sakerna utgöras af en mångfald af varor af de mest olika slag, chwnpagnebuteljer, spritdrycker, fruntimmerskläder, skor och stöflar, fotografialbum, romaner, ostar, sardinlådor, yxor, bergborrar, silfverskedar och penningar.
Dessa varor hafva dels afyttrats i Norrland genom Rydelius, dels blifvit skänkta till Carlssons i staden boende ogifta syster Kristina Sofia, som äfven är misstänkt att hafva biträdt tjufvarne med råd och dåd, eller hemskickade till Carlssons på Gotland boende föräldrar, dels tndangömts i en Carlsson tillhörig koftert, som varit förvarad hos en landtbrukare på Tegelön och dels användts af tjufvarne sjelfva.

Ny industris. I tisdags häktades i Norrköping trenne industririddare, förre bokhållaren Julius Vilhelm Hellman, f. gardisten Auggust Ohlsson och förrymde gardisten Karl Fredrik Samuelsson, hvilka på ett ganska egendomligt sätt vetat skaffa sig penningar. De hade nämlisen hvardera i Norrköpings sparbank uttagit en sparbanksbek, sedan de insatt hvardera en krona, som naturligtvis inskrefs.
Framför siffran 1 satte de derefter tvänne andra och förvandlade sålunda summan i två af böckerna till 291 och i en till 271. Med denna sistnämda samt den ena & förstnämda summa begåfyvo de sig till den s. k. pantbanken å norr och belånade den förstnämda med 60 -och den sistnämda med 50 kr. Men när de hos pantlånaren Svarriling vid söder tull skulle belåna den andra boken å 291 kr.; fattade denne pantlånare misstankar om summans riktighet och anmälde saken för polisen, som snart grep och häktade dem.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 10 Oktober 1879
N:r 82

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *