Från sjön.

Danska jakten »Fredrick 7», kapten Kromann, hemmahörande i Marstal, kommande från Reval och destinerad till Faborg med last af råg, strandade i onsdags å grundet Ryssården utanför Habblingbo.
Bergningsångaren Poseidon afgick idag kl. 6 f. m, till strandningsstället för att lemna hjelp.
— Om den strandade ångaren Söderhamn I skrifves i Söderhamns Tidning:
Den 5 Januari afslutades bergningen aflasten, hvilken då var helt och hållet upptagen med undantag af några få kollies.
Den 3 Januari anlände dykeribåten Hero från Ljusne till Prestgrundet, för att göra förberedande undersökning. Följande dag anstäldes försök med länspumpning, hvarvid utröntes, att såväl akter som förrammet kunde utan svårighet tömmas, under det att maskinoch mellanrummet trotsade alla försök.
Ångarens läge är, synnerligen om sydoststorm utbryter, ganska betänkligt, helst fartyget hvilar blott på midten och, såsom man både ser och känner, med både för och akter hugger i bottnen. Trots sitt svåra läge kan ångaren dock ej sägas vara bruten.
På det att fartyget skulle så mycket som möjligt hindras att slå i bottnen, lät man vid Ljusne förfärdiga ett sex fot långt stapelblock, som väl beslogs med jern. Detta sköts 7 Jauuari under fören och fastgjordes med kettingar å fartygets sidor.
Vid ett besök, som gjordes å fartyget 3 d:s, befans att isen och stormen drifvit fartyget så pass ur dess läge, att det ej längre hvilade på blocket. Den ena kettingen hade sprungit.
Fartyget var derjämte alldeles öfverhopadt af is; dess akter hade ytterligare sjunkit en fot, så att den låg fyra fot lägre än vid grundstötningen.
— Natten till i onsdags strandade vester om Vrångö tyska barkskeppet Schiller, kapt. H. T. Lagemam, hemma i Elsflith och på resa från Batavia till Landskrona med sockerlast. Besättningen är ilandbergad till Vrångö, men har fartyget sjunkit så djupt att endast masttopparne synas öfver vattnet.
— Ångaren Patriot med 200 nötkreatur och svin samt 61,000 skålpund smör, på väg från Mälmö till Newcastle, strandade natten till i fredags under tjocka å Domstens ref norr om Helsingborg. På fredagsaftonen kom dock båten loss och är tät. I lördags afton var han åter i Malmö och lossade lasten.
— En god affär. För assuradörernas räkning såldes i lördags å herrar Ernberg och k:is varf i Karlskrona den skotska haveristen, brigantinen Moray, och inropades den för 4,150 kronor af handelsbokhållaren Öhman. Samma dag såldes fartyget åter för 8,000 kronor till kapten Håkan Pettersson i Bergqvara.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 21 Februari 1880
N:r 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *