Stadsplanefrågan

var i går föremål för behandling i extra stadsfullmäktigsammanträde. Som man torde erinra sig, har k. m:t i det uppgjorda förslaget till plan för Visby framtida bebyggande önskat åtskilliga ändringar, i hutvudsak gående ut på att en del områden, som stadsfullmäktige ansett icke böra planläggas såsom af ett eller annat skäl otjenliga till bygnadsplatser, af k. m:t likväl ansetts böra såsom nya stadsdelar betraktas och planläggas för den händelse bygnader å desamma i framtiden skulle i fråga komma. Stadsfullmäktige beslöto öfversända kungabrefvet till bygnadsnämden för uppgörande af plan öfver dessa nya områden, på samma gång fullmäktige uttryckte dels i allmänhet en önskan, det nämden måtte vid planens uppgörande taga hänsyn till att dess genomförande blefve för staden så litet betungande som möjligt, dels i fråga om hvarje särskildt område uttalade följande för nämden vägledande åsigter:
att området vid gamla hamn bör läggas ut till en promenadplats, och icke till vanliga bygnadsqvarter, hvartill det föga lämpar sig;
att området på frog må af bygnadsnämden ordnas efter godtfinnande med iakttagande af att en utfartsväg beredes åt norr;
att platsen norr om Nikolai må af nämden ordnas på förmånligaste sätt;
att botaniska trädgården bör bibehållas fullkomligt orubbad såsom park utan att genomskäras af gata. Tranhusgatan bör likaledes bibehållas, men möjligen en gata från österi fortsättning af Nikolaigatan eller Vismargränd ledas ned i parken.
I fråga om den tillämnade planen för staden utom murarne ansågo fullmäktige:
att kyrkogårdsvägen likasom vägen mellan söder och öster bör bibehållas, men den nuvarande kopparsviksvägen flyttas och området omkriug densamma utläggas till rätvinkliga qvarter, och bör tomtindelning göras ända till kronans park vid s. k. ladugärdsgrinden. Likaledes yttrades den mening, att planen bör utsträckas längre i såväl norr som öster än hvad bygnaadsnämdens förslag till planläggning af dessa områden angifver.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 25 Februari 1880
N:r 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *