Visby hamnbygnad

har af de senaste stormarne tilltogats skador, hvilkas reparation af sakkunnige anses kräfva flere tiotusental kronor.
Etter ett par lugna dagar i fredags och lördags, började det på natten till söndagen åter blåsa, Vinden tilltog allt mer i styrka och på söndags middag hade vi full vestlig storm, som fortfor hela dagen och på qvällen ötvergick till snöstorm.
Med de skador, vär vågbrytareredan itorsdags tick, i det en flere alnar läng remna uppstod å södra piren vester om fyren, var vid fortfarande vestlig vind ett större vas att befara. Ett sådant inträffade också natten till måndagen, då på en sträcka af 12 till 15 alnar den undergräfda sydligaste spetsen af öfverbygnaden slutligen störtade i hafvet, dragande med sig den solida granitmuren, som såg ut att kunna trotsa hvarje storm. Dertill kommer, att äfven innanför vägbrytarens öfverbygnad, närmare landfästet, famnslånga sträckor af öfversta stenlagret äro upprifna äfvensom den der löpande jeruvägen uppsliten och skenorna böjda i rät vinkel ut mot yttre hamnen.
Den igår rådande våldsamma nordliga snöstormen gjorde sitt till för att öka förstörelsen.
Hamndirektionen har afgifvit berättelse om hvarje af de olika stormarne vågbrytaren tilltogad skada. Stadsfullmäktiges ordförande har med anledning deraf satt sig i förbindelse med länsstyrelsen, från hvilken sist nämda myndighet idag afgårrapport till väg- och vattenbygnadsstyrelsen med anhållan om att sakkunnig person måtte hitsändas för att verkställa besigtning och uppgöra kostnadsförslag öfver hamnbygnadens iståndsättande.
Det vore ett hårdt slag för vårt samhälle, som redan förnt för hamnen iklädt sig betungande utgifter, om det nu skulle nödgas att ensamt dragas med den betydliga kostnad, som en reparation kommer att kräfva. \”Det åsterstår att hoppas någon hjelp från det allmänna, som sannolikt icke uteblir.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 22 Februari 1882
N:r 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *