Från sjön.

Norska skeppet »Westerlinde» inkom på Lindödjupet i tisdags, skrifves från Vestervik, med last af salt för en firma i staden.
— Följande äfventyr hade postföraren mellan Kalmar och Öland i förra veckan: Vid sjutiden på morgonen beger sig postföraren, åtföljd af en dräng ifrån Engö, med båt till Skallö; derifrån går färden till fots med poatsäckarne på en kälke öfver grundena, der drifisen och snösörjan hopat sig, samt deremellan på klaris, som under den starka nattkölden bildats i den ränna, postförarne förliden vecka »brångade> i isen. På sidorna af denna isbelagda ränna är snösörjan flere fot djup och så litet: hopfrusen, att man kan sticka ned båtshaken, utan att stöta på någon fast is, I måndags hade postföraren med sig en öländing, som skulle öfver till Rasmo, och denne gick flere gånger ned sig, en gång ända till midjan i snösörjan: Med båt är omöjligt att färdas fram här, ty man kan ej på något sätt arbeta sig fram i den lösa vattenbemängda snvömassan. Närmast ölandslandet finnag inga rännor af klaris, utan får postföraren här med stor. möda vandra upp till knäna i »stöpet».
Trots alla dessa svårigheter äro de raske kärlarne dock tillbaka i Kalmar vid tolftiden efter att hafva i Färjestaden Ae posten.
Men i torsdags, innan den starka kölden gjort farleden åtminstone något säkrare, åtgick 6 1/2 timmar för att komma öfver. Postföraren uppgaf, att i början på förra veckan ingen skulle med lifvet kunna färdas öfver sundet, emedan snösörjan och -drif-is-stybbet af den svåra stormen hade satts i drift. Förntom dessa modiga karlar hafva endast tvänne öländingar passerat den farliga vägen öfver sundet, Det var tvänne ynglingar från Röhälla, hvilka togo sig öfver derifrån i en lång krok inåt Bergalandet. På e.m., då de skulle tillbaka, togo de en genväg öfver Svinösunden, men råkade gå ned sig ntanför en udde på Svinö, kallad Yxhammarn. De lyckades emellertid sjelfva taga sig upp, men fingo sedermera hjelp till att berga sakerna utaf postförarens dräng och en skumakare från Engö, hvilka hade en båt till. hands. — Så snart mildväder inträffar, lär det väl på några dagar åtminstone blifva totalt omöjligt att föra öfver posten ens, då snöskaren, som nu ger vägen någon fasthet, töar upp, och de ofrusna snömassorna komma i drift.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 31 Mars 1883
N:r 26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *