Från landsbygden.

Södra Gotland, 31 Oktober.
Väderleken
fortfar alltjämt att vara ogynsam ständigt regn och kylig luft. Allt gifver för handen att vintern är i antågande och att landtmannen måste skynda på med sina göromål »utom hus» för att förekomma vinterns inbrott. Potatisen är likväl merändels upptagen och höstplöjningen till största delen afslutad. I Vamlingbo m. fl. trakter har jag funnit, att potatieupptagningen m. m. ännu pågår. Den 19, 20 och 21 Okt. var marken stundvis betäckt med snö. Då visade termometern endast + 2 grader. Sedan dess har den växlat mellan + 5 och — 9 grader.

Orkanen,
som natten mellan 7 och 8 Oktober rasade så fruktansvärdt, framfor ätven här med den vildaste häftighet. Vraket efter barkskeppet Rivalen kastades totalt i land, ty vinden var, vid den tiden fartyget sönderbråkades, S. V. och sålunda kunde icke — som en meddelare till tidningen yttrat — någon del deraf inslås vid Sandvik och allt det öfriga bortkomma.
Stenkolen, som utkastats af ångaren Inwerleith, kastades bokstafligen högt upp på det torra och ha på lediga stunder syselsatt kustborna med bergningen, som derigenom mycket underlättades. Flere träd kullkastades.
I skymningen 9 Okt. syntes härutanför

Ett nödstäldt fartyg
formligen drifva för vinden i sydostlig riktning. Vinden, som då var frisk s. v., gick på natten om till s., och man hoppades, att fartyget då skulle drifva tillbaka mot kusten. Men man bedrog sig härutinnan. Fartyget, som var en skonert, hade på focxmasten intet segel, och det antogs, att seglen i den häftiga stormen blåst öfver bord. I går passerade ett barkskepp härutanför, som upprepade gånger gaf hälsningssignal. Det var förmodligen någon bekant med orten, som endast på detta sätt gaf sin närvaro tillkänna.

Sällsam fångst.
Två personer i Öja gingo en natt i förra veckan till stranden för att draga not vid Stockviken, Man tänke sig deras förvåning, då de i noten fiskade upp en — mansperson, som under inflytande af spritens verkningar förirrat sig till nämda våta ställe och der, iden djupa dyv, hjelplöst nedsjunkit. Den ovanliga E sken fördes medvetslös till närmaste bostad.
Hade icke hjelp i denna stund anländt, hade han säkert under natten öfvergått till en annan verld.

En trogen tjenarinna
från Skoga i Sundre, vid namn Brita Larsson, har en tid af 33 år, troget, redligt och sitt husbondefolk till nöjes tjenat på ett och samma ställe, Flere husmödrar etter hvarandra hafva under hennes dervaro der residerat, men hon kar såsom ett värdefullt inventarium följt med i huset. Som belöning för trogen och långvarig tjenst, har hon blifvit erbjuden medalj, men hon har vägrat att emottaga utmärkelsetecknet.

»Tagal».
Norske barkskeppet »Tagal», som strandat på »Faludens» grund i Öja, har af stormen slitits derifrån och inkastats till Gröttlingebo kust.

Ett uppbyggelsemöte
i det s. k. frikyrkliga samfundet ägde rum vid Norrgårda i Hamra måndagen 26 och tisdagena 27 Okt. Mötet börjades båda dagarne kl. 10 f.m. och slöts kl. 10 e.m., hvarunder en timmes middagsrast förekom. Ett fåtal åhörare hade församlats, dels iföljd af detdåliga väglaget, dels ock emedan under samma tid och på samma ort andra stmmankomster voro ordnade. Mötets ordförande var hr Björkdahl.

Olyckshändelse.
En minderårig gosse från Petsarfve i Vamlingbo dog lördagen 24 Okt. på ett egendomligt sätt. Gossen skulle näml. stiga ned uti en brunn för att upphämta en der flytande brädbit. För att förekomma olycka på denna farliga passage hade ett par andra honom jämnåriga kamrater hållit honom i fötterna, så att han skulle sträcka sig ned med bufvudet före. Genom denna öfveransträngande sträckning hade någon af de inre delerne brustit, hvilket gjorde att gossen strax efter uppkomsten ur brunnen uppgaf andan.

Ovanlig äggtjuf.
Om man ibland hört att tvåfotade äggtjufvar förekomma, har man dock sällan sport att fyrfotade sådana kunna uppträda. Vid Otes gård i Sundre socken hade man en längre tid märkt, att hönsäggen bortkommo, under det de tomma äggskalen qvariågo. Slatligen upptäcktes, att den oförmodade äggtjufven var — en igelkott. På brottslipgen tog man genast fast och bortförde honom ett ansenligt stycke från gården, men inom ett dygn var åter samme »industririddare» på sitt forna goda ställe, men då med den påföljd att han a utom möjligheten att vidare förnya besöken.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 November 1885
N:r 88.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *