Till »Visby Cementaktiebolag»

har inbjudning för teckning nu i tidningarne varit synlig. Sedan vi tagit närmare kännedom om den prospekt, som ligger till grund för inbjudningen, anse vi os8 böra framhålla några af deskäl, hvarför vi anse företaget hvila på goda förutsättningar, helst dessa torde vara klara allenast för det ringa fåtal, som äro närmare förtrogna med cementfabrikationens tekniska detaljer.
De gotländska råmaterialiernas fullständiga renhet från främmande och skadliga inblandningar möjliggör användandet af en tillverkningsmetod, som gör såväl sjelfva anläggnings- som tillverkningskostnaden vida billigare och enklare än vid andra cementfabriker.
Vid Visby cementfabrik framställes Portlands-cement af bränd kalk och torkad mergel, under det att alla andra kända fabriker arbeta på krita och torkad mergel.
Kritan måste först i rått tillstånd krossas och söndermalas till fint mjöl, hvartill naturligtvis erfordras en ganska betydlig och dyrbar mekanisk kraft. Den brända kalken låter sig deremot med lätt: het söndermalas i det finaste pulver, och då cementets godhet till en väsentlig del beror af dess finhet, ligger det i öppen dag, att Visby-cementet härutinnan bör kunna göras af prima qvalitet.
Sedan den råa kritan blifvit krossad och söndermalen, måste den genomgå en mängd slamningsdammar, på det att de föroreningar, vanligast bestående af flinta, hvarmed kritan är besvärad, må bortslammas. Detta är ett både kostsamt och besvärligt arbete, som kräfver flere månader, och kan dessutom ej äga rum vintertid, då slamningsdammarne tillfrysa. Vid Visby Cementfabrik behöfves ej en enda slamningsdam.
Utur slamningsdammarne framkommer den slammade massan våt. Den måste ou torkas, innan den kan blandas med mergeln och formas till tegel för att brännas. Denna procedur är likaledes både långsam, besvärlig och kostsam, enär torkningsprocessen nödvändigt måste försiggå i luften på naturlig väg och följaktligen ofta hindras af ogynsam väderlek.
Denna procedur förekommer ej heller vis Visby Cementfabrik.
Då ändtligen tillverkningen hunnit så långt, att de formade teglen inskjutas uti cementugnen för att brännas, framträder ännu en väsendtlig fördel, som Visby Cementfabrik äger framför öfriga cementfabriker, i det att desse sistnämde fabrikers tegel bestå af en fullkomligt rå massa, hvaremot Visby-fabrikens tegel till ungefär 2/3:delar (den vanliga proportionen, hvarmed krita eller kalk ingår uti cementblandningen) utgöres af redan bränd kalk, i följd hvaraf en besparing af omkr. 25 procent i brännmaterial vinnes.
Till dessa tekniska fördelar, som Visby cementfabrik äger, böra ytterligare läggas de naturliga fördelarne att ligga alldeles in vid en sjöstad och med jernvägsspår till dess hamn, hvarigenom dels alla långa och dyra transporter, hvilka spela en så betydande roll i hvarje iudustrielt företag, undvikas, dels ock alla de särdeles tungt vägande kostuaderna för uppförande af arbetarebostäder och bostäder åt fabrikens disponent och tjenstemän inbesparas.
Vidare torde böra tagas i betraktande, att det blifvande bolaget genast kommer i besittning af en i full gång varande fabrik, som redan skaffat sitt fabrikat en god marknad och som kan, med undantag af kanske tre månader, hållas i fortfarande gång, under det utvidgningsarbetet pågår, samt att det upprättade kostuadsförslaget för den tillämnade utvidgningen synes vara tillförlitligt, enär detsamma ej är särskildt vidlyftigt och storartadt utan ganska enkelt samt det dessutom alltid med större säkerhet kan på siffran beräknas, hvad som erfordras för en utvidgning än för en nybygnad.
Då slutligen ingeniör Fahnehjelm, som är särskildt känd såsom synnerligen erfaren i cementtillverkningen, kommer att här på platsen förestå fabriken, torde man kunna om ifrågavarande företag uttala det omdöme, att detsamma synes vara fotadt på solida och hållbara grunder och bör äga en stor framtid.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 28 Maj 1886
N:r 43.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *