Från landsbygden.

Södra Gotland, 27 Nov.
Höstsädet
har till följd af den blida väderleken förkofrat sig på de flesta ställen mera än man vågat hoppas, ty det var i början mycket klent, nära nog öfverallt. På många rågfält ser man slagtfåren utsläpta på bete, hvilket tyder på att brodd finnes i öfverflöd. Tröskgöromålen äro nu öfverallt afslutade för året. Korn, har härstädes rönt god afsättning hos köpmännen, ty så fort som möjligt har det utskeppats till andra orter. Deremot tyckes ej rågen vara så lätt såld, ty den har blott betingat ett pris af omkring 9 kr. gammal tunna.

Ett mindre parti bräder
ha i dagarne ilandflutit utanför Sundrekusten, der de bergats af kustbefolkningen, Gissningsvis har jag hört sägas, att man förmodar, att de komma från något fartygs däckslast, som under den på senare tiden rådande stormen spolats öfverbord. Ett större barkskepp sågs häromdagen länsa för tackel och tåg söder af Hoburgs fyr, under den starkaste stormen.
Talrikare än någonsin förut förekomma i våra trakter

Rapphönsen.
Det är mig ett nöje att konna säga, att de under den nu tilländalupna lofgifningstiden sluppit tämligen helskinnade undan, tack vare den brist som här råder på verkliga rapphönshundar, De äro till och med så närgångna vid gårdarne att de slå sig ned vid sjelfva förstudörren såsom förhållandet var vid ett ställe i Vamlingbo för vågra dagar sedan. Såvida ej stark och snörik vinter blir rådande och de undgå tjufskyttens mördande, kan man med säkerhet till ett kommande år få glädja sig åt en ovanligt riklig tillgång på detta villebråd! Apropå villebråd, kan jag äfven nämna, att harar finnas i riklig mängd, dem ortens skyttar helst pröfva sin skjutfärdighet på På en half dag skötos för någon tid sedan af ett fåtal jägare ej mindre än elfva jössar. Detta kan nog kallas att hafva »säker hand och säkert öga» men bättre egenskaper hade dock den person, som i två skott sköt 4 svanar, af hvilka 3 dogo genast, under det den fjerde i ordningen, som blef sårad i vingen, måste med båt förföljas, då han omsider efter en verklig kapprodd upphans och med ett slag af en åra förpassades till de sälla jagtmarkerna. På tal om svanor kan antecknas, att de nu hvarje dag i stora flockar styra kosan åt söder.

Farligt villebråd.
En person, som en dag befann sig på jagt, fick dervid sigte på en väldig örn, som kretsade i luften alldeles tätt öfver hans hufvud; att sigta och skjuta var ett ögonblicks verk, hvarefter roffågeln föll till marken, der den blef liggande efter utseendet liflös. Vår jägare gick nu till det så oförmodadt fälåa villebrådet, och fattande tag i ena vingen skulle han rigtigt beskåda det ovanligt stora exemplaret af detta slägte, då örnen med ett väl måttadt slag borrar sina klor djupt in i jägarens arm, som blef illa sargad och tilltygad. Denna strid hade väl ej slutat så snart för vår man, om ej örnen af skottets verkningar i detsamma atlidit. Klorna måste sedermera formligen lösas ur den blödande armen.

Att lax är stark,
när den blir fångad och sprattlande befinner sig på fast botten, det fingo trenne fiskare erfara för någon tid sedan, då de under notdragning med s, k. isnot lyckades fånga en sådan, som höll öfver 20 skålp. i vigt, ty änskönt de alla tre, efter det han blifvit upphalad på isen, lade sig öfver honom för att hålla honom fast, att han ej skulle komma ned i någon vak eller hål på isen, så skilde han dem dock med ett väldigt slag af sin stjert åt olika väderstreck, så fiskare de voro. Hade ej en af dem med skyndsamhet fått tag uti en yxa, hvarmed han gat fisken ett väldigt hugg, så att blodet började rinna, hade kanske den sköna fisken denna dag gått fri.

Var försigtig vid handterandet af skjutvapen,
är en regel, som ej för ofta blir upprepad. Helt nyligen skulle en dräng från Skoga gård i Sundre socken visa en närboende granne; hura det tillgick att ladda ett bakladdningsgevär, dervid han bar sig så oskickligt åt, att skottet brann af, genomträngde förstugudörren och splittrade åtskilliga fönsterrutor. Några ögonblick förut hade en qvinna befunnit sig just på samma plats, der haglen inträngde. De närvarande undsluppo dock nu med blotta förskräckelsen.

Gotlands Allehanda
Fredagen 3 December 1886
N:r 97.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *