Från landsbygden.

Rone, 6 April.
Agronomen Kihlbergs
föreläsniog i skolsalen i måndags qväll var högst iutressant. Skada blott att så få af socknens jordbrukare begagnade sig af tillfällot. Det föreföll nästan som att okunnigheten om att huru en jordbrukure skall göra sig tillgodo alla de rika för åkergödning erforderliga saker, han förfogar öfver, är en af faktorerna för jordbrukets närvarande betryck. Sedan de olika kornprofven förevisats, afslutades föredraget med aktieteckning till ett välbehöfligt mejeri inom Rone med station vid kyrkan.

Hemse, 6 April.
Missämja.
I en socken på sydvestra kusten vardt oenigheten mellan de gamla och unga så stor att de unga, som naturligtvis voro de vinnande, på sjelfva nyårsaftonen förra året utkastade de gamla. Da måste sedan söka sig nattherberge. Jag anför detta bland många dylika exempel, på det att unga hetsiga och nygifta må taga sig till vara och väl behandla de gamla, om dessa också äro litet knarriga.

Torgdagen
i dag var rikligen besökt af både folk och kreatur. Affärerna deremot gingo ganska trögt och de fleste gingo hem utan att få sälja. Hästar såldes dock från 75 till 175, oxar från 80 till 150 och kor 30 till 50 kr. stvecket

Färsk strömming
utbjudes här alla dagar och lär fisket vara gifvande i Burs och När. Strömmingen är stor och fet, hvarför det kan anses som en läkerhet att redan nu få spisa färsk fisk särdeles bland de fattige. En båt ekall t. o. m. ha fått 60 valar.

Alfva, 4 April.
Tillbud till olyckshändelse
inträffade sistlidne lördags eftermiddag härstädes, då en hemmansägare från Levide swmt trenne andra medresande personer befunno sig på återfärd till sitt hem efter ett besök i Alfva. Vid framkomsten till skolhuset möttes de resande af en nedgående skjuts, för hvars hvita hästar eller uppslagna paraply levidehästarne starkt skyggade och sprungo i sken, hvaraf åkdonet stjelpte i vägkrökningen och alla personerna störtade i landsvägen med den påföljd, att kusken svårt skadade venstra ansigtet. Hästarne fortsatte sin färd och instörtade sedermera i en trädgård, der de med den befintliga lastvagnen nära nog rusat ned i en brya, men blefvo till sist fångna stående på hvardera sidan om ett träd.

Hafdhem, 6 April.
Vårsådden
tog sin början härstädes sistlidne måndag och följande dagar, då en jordägare vid Burge allaredan verkstälde hafresådd.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 12 April 1887
N:r 29.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *