Inför magistraten

äro stadens vid riksdagsmannaval röstberättigade invånare om onsdag kallade för att höras öfver väckt förslag att för framtiden vid sådana val inom valkretsen Visby—Borgholm använda det omedelbara valsättet, som vi förut här användt allt sedan nya riksdagsordningens tillkomst. Orsaken hvarför denna fråga nu måste bringas på tal är som bekant det förhållandet, att staden icke numera bildar egen valkrets utan är förenad med Borgholm.
Strängt taget kan man väl säga att, om majoriteten inom Visby ville tillför säkra sig utsigten att vid blifvande val alltid varda allena rådande, så borde vi behålla det medelbara valsättet, då Visby med sina 14 valmän har afgörandets röst i sin hand mot Borgholms 2, men å andra sidan har det omedelbara valsättet, då hvar och en på sin valsedel har att skrvifva blott ett enda namn, så många politisktpraktiska fördelar, att det nu för tiden finnas mycket få valkretsar, der det icke användes.
Detta valsätt är också egnadt att framkalla ökad lifaktighet vid valen och är äfven ur den synpunkten att föredraga. Borgholm har för öfrigt så obetydligt antal valmän, att med någon enighet Visby i alla händelser bör kunna bestämm utgången.

Gotlands Allehanda
Måndagen 2 Maj 1887
N:r 35.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *