Uppvisning af de slöjdalster,

som lärarinnorna vid stadens folk- och småskolor och hushållngssällskapets slöjdskola samt ett par enskilda lärarionor förfärdigat under den tre månaders kurs efter den s. k. Sohallenfeldska metoden de genomgått för fröken Falk, ägde rum igår afton å folkskolesalen inför skolrådet. De utstälda profven, försedda med tillverkarinnans namn, med dertill hörande mönster voro synnerligen vackra samt flere vittnande om godt handlag. Fröken Falk förevisade och förklarade samtliga profven på ett sakrikt och lättfattligt sätt. För att tydliggöra huru slöjden enligt denna metod fortskrider från det enklare till det svårare, lemnades följande redogörelse för den arbetsordning. som följes i Stockholms folkskolor:
1) klass: Förberedande öfningar (t. ex. de s. k. Fröbelska arbetena. Rätstickning (med 2 stickor). Ett par pelsmuddar.
2) klass: Afvig- och rätstickning (med 2 stickor). Ett par palsmuddar med dylik stickning. En enkel syduk.
3) klass: Strumpstickning. Ett par pelsmuddar med 5 stickor. En svårare syduk, på hvilken alla slag af sömnad inläres. Ett enkelt förkläde.
4) klass: En bomullsstrampa (den s. k. normalstrumpan). Öfningar för inlärandet af att ryska ock sätta på linning. Ett förkläde.
Enkel strumpstoppning.
5) klass: Ett par ullstrumpor. Rita, klippa till och sy ett enkelt linne.
6) klass: Lappniög på kulört tyg. Strumpstoppning och krokning. Rita, klippa till och sy ett svårare linne.
7) klass: Lappning på groft linne och flanell samt dukstoppning. Krokning. Rita, klippa till och sy en skjorta och en klädning. Märkning och maskstoppning.
Undervisningstiden är tre timmar i veckan i 1 och 2 klasserna hvardera, fyra timmar i veckan i 3 och 4 klasserna samt sex timmar i veckan hvardera af klasserna 5, 6 och 7.
Skolrådets ordförande biskop v. Schésle frambar sin och de öfriges tacksamhet till fröken Falk för det goda resultat som vunnits.

Gotlands Allehanda
Fredagen 1 Juni 1887
N:r 52.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *