Goda laxfångster i höst för Gotlandsfisket.

\"\"
— Det går sakta med Närshamn, tycker fiskaren Karl Hallander, som är bosatt i När men som får ha båten liggande i Ronehamn. Annars är hr Hallander nöjd med höstsäsongen, man har inte brytt sig så mycket om laxen utan fastmer gått in för strömmingstrålningen och det inte utan framgång. På torsdagen hann man på grund av ovädret inte göra mera än ett drag, men i det fick man inte mindre än 80 lådor.
\"\"
Bertina av Närshamn med sina 54 fot är den näst största trålaren på Gotland. I väntan på utbyggnaden därhemma får den ha Ronehamn som operationsbas.

Hård kamp om färskmarknaden i Stockholm.
Gotlandsfisket har haft en god säsong, om man undantar de senaste dagarnas blåsväder har vädret varit bra. Laxfisket har gett bättre än på många år och även för strömmingens vidkommande har den senaste tiden inneburit förbättringar. Kvoteringen per båtlag har upphävts och stora fångster förs i land under dessa dagar.
— Laxfisket har varit dåligt de senaste åren, men i år har det tagit fart på nytt, berättar dir. Lennart Ottosson, och priserna har även varit goda, särskilt då för de större storlekarna, vilka det har varit mera ont om.
Den mesta laxen förs i land inom Östergarnsområdet, och det har hänt att man till Fiskförsäljningsföreningen har fått in dagsleveranser på 4—5 ton. Laxfisket fortsätter ännu och det är just nu inte möjligt att få fram några siffror på hur stor laxkvantitet som förts i land. Blir vintern skaplig kan man fortsätta laxfisket med drivlänk nära nog till våren.
— Men det är inte enbart gotlänningar som är ute efter laxen, berättar dir: Ottosson. Vi har ju varje år en hel del danskar härute i våra fiskevatten, och som en kuriositet kan nämnas att den lax som danskarna för hem ifrån våra trakter av Östersjön sedan exporteras till Sverige.

Hård konkurrens på strömmingsmarknaden.
Även strömmingsfångsterna har varit goda. Fångster, på upp till 20—25 ton per dag har inte varit något ovanligt. Just nu ligger de flesta trålarna ute på laxen och de som fortsätter med strömmingen har därför ingen nöd av kvotering. Därtill kommer givetvis att avsättningen alltid blir förbättrad på höstkan1en.
— En stor del av den gotländska strömmingen avsättes på fastlandet, främst då stockholmsmarknaden, framhåller dir. Ottosson, och det gäller då för oss gotlänningar att vara med i tid. Det har blivit så att strömmingsförsäljningen i stort sett är en kapplöpning om tiden. Och därvid har de gotländska fiskarna varit handicappade på grund av våra båtars sena ankomst till Nynäshamn. De skulle behöva vara där två timmar tidigare än vad som nu är fallet.
— Jag har själv sett hur de sydsvenska fiskarna har sina produkter i Stockholm i saluhallarna kl. 5.30 på morgnarna. Här ligger vi långt i lä och det är att hoppas att nya signaler som hörts på båtfronten skall innebära förbättringar härvidlag.
Fiskets avsättning har mer och mer blivit en kamp om färskvarumarknaden och det är därför angeläget att våra färskvarutransporter blir ordnade på ett tillfredsställande sätt. De sydsvenska fiskarna lastar sina fångster direkt i kylutrustade långtradare som sedan går direkt till Stockholm och lastar av i salustånden. Det är den konkurrensen gotlänningarna skall hävda sig i.
Till avsättningssvårigheterna för strömmingen i sommar har bidragit det förhållandet att strömmingen har gått till i riklig mängd även på andra håll i Östersjön. Gävlefiskarna har haft katastrofalt dåliga fångster under flera år, men nu har de åter fått normala fångster och det gör givetvis även sitt till.

Gotlänningen
Fredagen 7 November 1958
N:r 258 B. Årgång 74.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *