Tyska fiskeriundersökningar i Östersjön.

Sektionen för kust- och hafsfiske i den tyska fiskeriföreningen har för kort tid sedan befraktat ångfartyget Holsatia, kapten Neumann, för en vetenskaplig expedition i Östersjön under en tid af 10 till 12 dagar. Nord-Ostsee-Ztg ianehåller om förloppet af denna resa bland annat följande:
Kl. 1/2 6 e.m. 14 September gick Holsatia till sjös ifrån Memel och styrde hän i nordvestlig rigtning samt började på ett afstånd af 18 qvartsmil från kl. 10 till 12 fiska med grundnät (trawl-fiske) samtidigt att från en af de medtagna fiskebåtarne utsattes drifnät.
Kl. 12 upptog man näten, som ej gåfvo något rikligt utbyte, mest endast sill, dref nu österut till mot morgonen, då man satte en fiskare med en båt i land och gick derpå ånyo tillbaka samt utsatte laxkrokar, som dock från fartyget i anseende till den svåra sjögångan ej åter kunde upptagas. Vidare fiskade man på åtskilliga, noga utvalda och af Holsatia intagna ställen. Ett i ögonen fallande fenomen iakttogs i den djupa ränna fHordvest om Memel, mellan denna stad och Hobergsbanken utanför Gotland, der temperaturmätningen på ett djup af 142 meter gaf endast 3 gradera värme i vattnet, madan den vid ytau visade + 14 grader. Dat är ett af de största djupen i Östersjön, och denna abnorma kalla temperatur torde förskrifva sig från en kall, från bottenhafvet eller Finska viken kommande underström.
En mycket riklig sillfångst gjordes vid kanteu af Hobergsbanken på 40 meters djup.
Man gjorde den erfarenhet, att ett gruadnärfiske är möjligt och synes gilfvande endast i närheten af kusten, enär öfvarallt på större djup, der i sjökorten »sand» står betecknadt, stenar, och dezsa af ganska betydlig storlek, anträffar, som till och med följa med upp i dagen hvilket skadar näten betydligt.

Gotlands Allehanda.
Måndagen 10 Oktober 1887.
N:r 81.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *