Den af verkstaden anordnade besigtningsresan, som egentligen skulle ha ägt rum i lördags, försiggick till följd af mellankomna hinder icke förr än på söndags förmiddag, skrifves till Gotlands Allehanda.
Till att öfvervara densamma hade af bolagets styrelse grosshandlare Ekman, konsul Björkander, öfverstelöjtnant Ihre, konsul Cramér och hand: landen Åckander jämte en af dess delegerade, handlanden Molander, upprest till Stockholm. Som bolagets besigtningsman medföljde dessutom maskiningeniör Lilliehöök, hvarjämte åtskilliga af verkstadens tjenstemän deltogo i resan. Båten fördes af kapten Smitterberg, som till sitt biträde & verkstadens och assuradörernas räkning hade en lots.
Affärden, som skulle ha ägt rum kl. 10 f. m. från Södra varfvet, fördröjdes en god stund derigenom att en af trossarne fastnade i propellern, men sedan detta lilla hinder var undanröjdt, styrde ångbåten för full maskin: färden ut åt Stockholms skärgård. Vädret var det härligaste, och de talrika kuttrar och småbåtar, som af den sydvestliga vinden lockats ut att klyfva saltsjöns vågar, fingo sig ett grundligt »dopp» i den präktiga svallsjö, som »Polhem» rörde upp med sin kraftiga bog.
Stämniogen om bord var synnerligen animerad och underhölls förträffligt af ktskilliga förfriskningar samt något senare på dagen af en kraftig frukostmiddag, serverad i den rymliga och eleganta försalongen. Man gick omkring och tog fartyget närmare i besigtning, på samma gång man både syn- och hörbarligen var glad öfver att vara i besittning af ett första klassens passagerarefartyg, som ju derjämte är synnerligen kraftigt och omsorgsfullt bygdt, beräknadt, som det är äfven för vinterturerna.
Hade man ingenting annat för sig, så tog man fram sin klocka och räknade efter, hur många slag maskinen gjorde.
Man visste, att den skulie göra 120 slag i minuten för att en hastighet af 12 1/4 knop skulle uppnås. Under hela resan nåddes dock i medeltal icke mera än 116 till 118 slag med en medelhastighet af 11 3/4 knop och tryck af 90 skålp. Enligt såväl ingeniör Lilliehööks som kapten Smitterbergs utsago kommer dock båten, sedan maskinen blifvit mera begagnad och ny propeller anskaffats, att godt uppnå den kontraktsenliga hastigheten af 12 1/4 knop i timmen — detta med en kolåtgång af 16 kubikfot i timmen, under det att en 11 knops fart icke beräknas draga mera än 12 kubikfot på samma tid.
Under profresan, som varade i nära fem timmar och sålunda kan betraktas som särdeles grundlig, var det ståtliga fartyget föremål för stor uppmärksamhet från förbifarande ångbåtar och segelfartyg. Ur estetisk synpunkt kan man dock göra den anmärkningen mot detsamma, att det är för kort i förhållande till sin betydliga höjd, hvarigenom det icke ligger så vackert på vattnet. Detta missförhållande kommer dock otvifvelaktigt att förbättras i högst väsentlig mån, då fartyget kommer mera i vattnet d. v. s. då det får vederbörlig last.
Som totalintryck torde, tillägger vårt ombud på resan, om profresan kunna sägas, att den utföll lyckligt och till belåtenhet såväl för bolaget som verkataden.
Den första ordinarie resan från Stockholm, som skulle ha ägt rum på tisdag, kommer icke att försiggå förr än på torsdagen, då målningen icke hunnit fullt torka och däcket ännu icke är fernissadt.
Gotlands Allehanda
Onsdagen 19 Juni 1889
N:r 69