Visbygrävningarna skola fortgå.

Ett underjordiskt columbarium anordnas i Valdemarsgraven.
Instruktören vid danska Nationalmuseet i Köpenhamn, fil. dr Poul Norlund, som från dansk sida deltagit i den svensk-danska arkeologiska expeditionen, som företagit de bekanta utgrävningarna av mansgravarna utanför Visby, har återkommit till Köpenhamn och, såsom tidigare i korthet omtalats, intervjuats av Berlingske Tidende. Dr Nørlund omtalar, att man icke hunnit bli färdig mod undersökningarna i år, och den svenske riksantikvarien har uttalat en önskan om att utgrävninarna fortsättas nästa år. Huruvida det blir med danskt deltagande, är ännu icke bestämt. Det är meningen att bygga ett underjordiskt columbarium. Här komma de påträffade liken att läggas. Genitom utgrävningarna har åstadkommits ett stort och intressant material till belysning av medeltidens människor, och det var på hög tid, att undersökningarna sattes i gång.
Enligt berättelserna föllo 1,800 gotlänningar i slaget, vilket enligt dåtida förhållanden var ett stort manfall, och danskarna ledo säkert också mycket stora förluster. Det heter i historien, att Valdemar Atterdags här var modernt utrustad, och de lik, som äro iförda de mest moderna rustningarna, ha säkert varit danskar. Vid undersökningen av skeletten kan man se, att kampen varit mycket våldsam och huggen ha träffat med väldig kraft. På några lik ha bägge benen varit avhuggna och i flera kranier finnas sex till åtta hugg.
Samarbetet med de svenska vetenskapsmännen har, säger dr Nerlund, varit det basta möjliga och kan betraktas som en ny form för praktisk skandinavism. Arkeologerna komma viserligen tillsammans på kongresser, men d det praktiska arbetet lär man känna varandra bättre. Det var meningen, att eventuella stridigheter eller kompetensfrågor skulle avgöras av riksantikvarien, men allt ingripande har varit onödigt.

Gotlands Allehanda
Måndagen 13 Augusti 1928
N:r 188

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *