Glasmålningarne i Visby domkyrka.

Som bekant har domkapitlet, sedan medel på enskild väg iasamlade dertill beredt möjlighet, beslutat för vår domkyrkas räkning från Karl de Bouché i München, vår tids störste mästare på detta område, inköpa tre glasmålningar för sammanlagdt 2,500 kr., hvilket pris, enligt sakkunnigas utsago, ej ens tillnärmelsevisbetecknar målningarnas verkliga värde.
Rörande Karl de Bouchés konstnärsskap ha vi blifvit satta i tillfälle att meddela en mängd omdömen om detsamma, gifna af personer, som haft tillfälle att pröfva hbslten af konstnärens arbeten.
Så t, ex, ha statsarkitekterne Hisenlohr och Weigle i Stuttgart, rörande fönstermålningar utförda till friberrarne GemmingenHernbergs griftkyrka, yttrat »att de, lika förträffliga både hvad teckniog och färgernas verkan angår, åstadkomma samma iatryck som de bästa gamla kyrkfönster».
Direktören för konstskolan i Weimar Emil Graf von Görtz, har i fråga om tvänne fönster till kyrkan i Schlitz sagt, att de äro till hans fulla belåtenhet och förträffliga både med afseende å teckning och utförande liksom framför allt i fråga om färgernas prakt och glöd. »Jag har icke någonsin eller någonstädes sett ett modernt fönster med sådan färgprakt och färgeffekt, som så väl skulle låta ställa sig vid sidan af ett gammalt kyrkfönster. Fönstren göra mig glad hvarje gång jag ser dem och framkalla hos mig städse nya känslor af beundran för eder konst.»
«För svenska grefliga ätten af Ugglas räkning bar Karl de Bonuché utfört ett stort fönster i gammal renässansstil med Kristi uppståndelse och de olika familjevapnen. Grefve L. af Ugglas har om detsamma yttrat »att det lemnar i fråga om färg och teckning prof på ett fulländadt, konstnärligt utfördt verk samt att det har under den korta tid det år 1888 stod utstäldt i Svenska Nationalmuseum varit föremål för det amplaste erkännande och den största beundran.»
Teologie doktor Hölscher, kyrkoherde i St Nikolai församling i Leipzig skrifver till de Bouché med anledning af tvänne glasfönster han utfört för församlingens kyrka: >Det var ingalunda en lätt uppgift att smycka den i renaste renässansstil hållna kyrkan med passande fönstermålningar, alldenstund på grund af kyrkans stil konstuären måst hålla sig inom ganska knapt tillmätta gränser — —. Om Ni lyckats att med säker takt träffa det rätta såväl i den figurliga framställningen af de båda hufvudapostlarne som i de ornamentala linieprydnaderna och likaså i färgläggningens lätta förtoning, så hafva vi Eder att tacka för den sant konstnärliga lösningen af den på Eder stälda uppgiiten och äro glada att i de båda fönstren hafva en prydnad för vår kyrka.»
Geheimer-Regierungsrath friherre von Seckendorff i Leipzig yttrer om till Thomaskyrkan derstädes levererade stora sengotiska votivfönster till minne af kejsar Vilhelm 1, »att de icke blott tillfredsstält beställarne i rikaste mått, utan äfven fortfarande skola af församlingen liksom af sakkunniga erkännas och värderas såsom ett mästerverk af stor finhet och färgeffekt».
Slutligen säger arkitskten och professorn G. Leidl i München, om at de Bouché utförda fönster till St. Anna-kyrkan och kapellet i Herrnsbeim, »att de utmärka sig i hög grad genom ett utomordentligt flot och skickligt återgifvande af den gamla medelttidsteknikens skönhet och konst samt åstadkomma en mycket präktig verkan liksom äkta gamla målningar».
Man har alltså anledning förmoda att äfven glasmålningarne till vår domkyrka skola blifva gedigna, tilltalande konstverk.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1892
N:r 70

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *