Från landsbygden.

Sydvestra kusten, 1 Juli.
Hörande de vedermödor, hvilka såsom förut nämts fiskarena i Hablingbo voro utsatta för i onsdags, skrifves ytterligare till Gotlands Allehanda:

I en vådlig belägenhet befunno sig dem som förliden onsdags atton hade gått ut på strömmingsfiske, ty ett häftigt åskväder med storm och störtregn instälde sig vid 10-tiden just då våra fiskare hade »satt» garnen.
Från Hablingbo hade utgått tre båtar med fyra man hvardera, sjövana och duktiga karlar. Den ena båtens besättning från »Nevyork» lyckades efter svåra ansträngningar draga garnen vid ett-tiden på natten, då de satte segel med kurs på Karlsö; men af den hårda pressningen sprang bäten läck på den ena gidan, hvarför de sågo sig nödsakade att vända och styra kurs södernt med det osäkra hoppet att nå land. — I tre timmar seglade desse i sällskap med en brigg och fråga uppstod om att gå ombord å briggen, men som detta också hade sina svårigheter blef det ej något af utan ändtligen vid fyratiden på e.m. nådde de land i Vamlingbo derifrån de genom telefon från Vestlands fingo bud till sina sörjande anhöriga och om skjutsars utsändande att hämta dem och garnen. En skjuts från Halvars och en från Burge ilade genast i väg. (Båten lemnades som spolierad åt Vamlingbostranden som en skänk).
Den andra båten med sin besättning lyckades komma i hamn i Norderhamn å Stora Karlsö, der fyrbetjeningen visade de nödstälda all vänlighet och uppmärksamhet. Den tredje, kunde ej få upp garnen för än på andra dagen eller torsdagen, då de sent på qvällen efter svåra ansträndningar korimo i land vid »Marboda» i Graunvik. — Man tänke sig de hemmavarandes oro och ängslan men äfven deras glädje då de nu alla hemkommo friska och välbehållna till makar och barn, om ock något medtagna af den besvärliga, nervspännsnde och krafcansträngande sjöfärden, hvilken de ej så lätt torde glömma. En båt från Hafdhem är ännu borta när detta skrifves.

Burs, 2 Juli.
Under det svåra stormvädret, som rasade här för några dagar sedan, förlorade tre fiskare alla sina strömmingsgarn. Det är en känbar förlust, emedan de äro i små ekonomiska omständigheter. Tvänne nätter och en dag måste de hålla sig i öppna sjön, hvarför de, då de ändtligen lyckades komma i land, voro rätt medtagna.

En landtbrukare som, fast med ringa medel, vill gå framåt fins på Ljugenäs. Han har nu i sommar köpt sig slåtter- och sfåningsmaskin. Det är ock med nöje man i år ser hans fält, såväl foder- som sädesfälten, stå så vackra som helst och lofva en riklig skörd. Nämde landtbrukare lägger äfven mycket an på ladugårdsskötseln, hvadan han väl tager sina mesta inkomster från korna. Exemplet manar till efterföljd.

Midsommaraftonen voro såväl folk- som småskolans barn ute i det gröna och tumlade om i munter lek. De undfägnades af sina lärare med »nam-nam».

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 6 Juli 1892
N:r 101

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *