Från landsbygden. Väte.

VÄTE, 20 nov.
Nykterhetsföredrag hölls igår kväll i mellanskolan härstädes av ombudsman Axel Johansson från Skåne för något mer än ett 20-tal intresserade.
Tal. gav däirvid en återblick på I. O. G. T:s snart 50-åriga verksamhet i Sverige och i samband därmed även en berättelse om övriga nykterhetskorporationers tillkomst och uppgifter.
Under föredraget fick även Bratten och hans system sina fiskar varma. Det var nästan det värsta som kunde hända svenska folket, att vi finge behålla Brattsystemet, ty det skapade klasskillnad och förmyndareregering av nämder och bolag. Vi borde kunna skaka av oss detta och det skulle väl ske omsider, ty tal. trodde fast och säkert på en ny förbudsomröstning, som skulle torrlägga vårt land. Då skulle skattefrågan och andra hindrande problem vara utredda och klarlagda och svenska folket bli ett fritt folk. Trodde talaren.
Tal. var ingen vän av pilsnerdricka och hembryggt vin, men klass I rekommenderades dock, och ännu mer Ekmansölet, som tal. ansåg borde spridas och njutas i alla Sveriges bygder där godtemarna borde verka för dess spridning.
Föredraget åhördes med intresse.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 22 november 1928
Nr 275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *