Från landsbygden.

Alskog, 16 Aug.
Strömmingsfisket för våra kuster synes blifva rätt lönande. Vid Svejde fiskläge i lördags fick man se att lyckan varit bevågen och en god fångst gjordes under natten. Omkring 700 valar utmärkt strömming ilandtördes af 3 båtlag, Varan såldes här till 25 öre valen.

Rågbergningen ses här och der påbörjad, i år betydligt försenad. Som rågen iår förekommer betydligt missmogen, hade varit bäst att ännu dröja en vecka med afmejningen. Orsaken till påbörjandet är att man befarar svårt bergningsväder. Önskligt vore om skörden af de öfverallt här förekommande bördiga rågfälten uppnådde ett för jordbrukaren godt resultat. Solklara och fagra dagar äro hvad landrmännen nu behöfva.

Burgsvik, 18 Aug.
Rågskörden pågår nu som bäst här på södra udden med lif och lust. En och annan landtman hade väl i förra veckan börjat, men först i denna vecka har sädesstackarna börjat resas och dessa i mängd. Tack vare den ymniga skörden. I våras, då den kalla torra vinden åt upp sädesbrodden — som landtmännen uttrycka sig — hördes flertalet med grämelse tala om den väntade rågekörden, men deras sorg har under sommaren förbytts i glädje, ty en rikligare rågekörd än i år har väl på länge ej varit härstädes, En betydlig svårighet vid bergningen i år är sädens ojämna mognad: under det att ena axet är så moget att säden vill falla ur, är säden i det andra ävnu helt mjuk, nästan mjölklik så att det befaras ett mindrn godt utsäde.
Apropå utsäde så är i morgon törsta såningsdagen för råg, men få eller nästan inga torde vara, som ha utsädet, om än uttröskadt, dock så torrt att det kan anses någorlunda tjenligt till sitt ändamål.

Hvetet står högt och frodigt, men från månget håll klagas om rost, som börjat visa sig i axen, särskildt å nyodling. Att döma af grönskan torde nog bergningen deraf ej blifva omedelbart efter rågen.

Vårsädet är nog det som i år allra mest fägnar landtmännens anblick. Å torra höga backar och der det blott finnes några tum jord på hällen, der andra år nästan ingenting skörd ts, svajar i år korn, som på många ställen uppnått en höjd så att det böjt sig till jorden eller som det vanligen kallas: lagt sig, Att växtligheten på djupa och goda jordar är riklig behöfver väl knappast nämnas, Hafren, ehuru vacker, har dock ej haft sådan trefnad som kornet i år. Potatisen, är liksom all annan växtlighet i år vacker och säges lemna riklig frukt, Den har i år åtminstone ej som så månget! år behöft taga skada af Augustitorka. Gamla jordbrukare upplysa, att det lär vara jämt tjugofem år sedan det varit så ymnig nederbörd med åtföljande riklig skörd.
Regn föll härstädes i går qväll och äfven i natt till stort bekymmer för de skördande.
Måtte nu blott fortsättningen af bergningstiden blifva vacker.

Den nu ingångna jagttiden å hare torde nog blifva till belåtenhet för jägarne, ty riklig tillgång å detta villebråd finnes. En persor, som gick öfver en mindre bage, föste dervid upp fyra jössar, ett bevis att de äro talrikt reprecenterade.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 19 Augusti 1892
N:r 126

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *