Från landsbygden.

Hablingbo, 19 Aug.
Väderleken har, oaktadt den ibland sett hotande ut, varit rätt gynsam och rågskörden, påbörjad i slutet af förra veckan, kan i dag sägas vara afslutad.
På åtskilliga fält något missmogen och blandad med ogräs, har rågen, gynnad af soliga och blåeiga dagar, kunnat få stå »i rak» och torde här till största delen välbergad i dag vara under tak och en del har äfven utsädesrågen uttröskad.
Hvete- och kornfälten som äfven stå så frodiga och lofvande torde ännu tåla stå på roten en tid. Rost påträffas i hveteaxep, — dock mycket sällsynt. Genom den våta sommaren, hvars like ej de gamle kunna minnas, blir i år den ymniga skörden betydligt försenad. Många äro de hemmansägare som på haltva hemman kunna, blott af korn, påräkna omkr. 200 tunnor, om det blir lyckligt bergadt.

En i våras till Amerika afrest och f. n. i Chikago sig uppehållande sockenbo skrifver till en bekant härstädes bland annat, »att i den stora staden, der likväl häpnadsväckande storarbeten förberedas till den blifvande utställningen, flera tusen personer gå förutan arbete och af de inflyttade reda de sig naturligtvis sämst, som ej kunna språket eller lärt sig något yrke», Oaktadt sådana sanna, mindre loekande underrättelser, afreste nu i veckan härifrån åter — i sällskap med en fru L. som med två minderåriga barn ett par månader varit på besök i baraodomghemmet hos en gammal mor, men för öfrigt bosatt i Galveston — tre flickor och en dräng, med hvilket sällskap skulle än ytterligare förena sig några bekanta från någon af de norra socknarne för att fresta lyckan der långt borta.

Att Linnéa borealis rätt ymnigt växer i en hage strax ofvavför den s. k. Nissevik torde kanske för flera än brefskrifvaren hittills varit obekant.

Silte, 20 Aug.
Varning åt föräldrar att ej låta barnen få handbafva eigdar och lior. Två gossar, bröder, från en bondgård härstädes skulle på lek försöka slå hemma på gården. Och följden blef om en stund denna, att den ene träffade den andre med sigden i benet strax ofvanom hälen så att alla senor skuros af. Föräldrarne reste genast till läkaren i Hemse med gossen, men som skadan var så svår att söfning skulle användas för att förbinda såret så måste gossen föras till lasarettet i Visby.

Hangvar, 22 Aug.
Inbergningen af rågen har under de senaste dagarne af förra veckan pågått med full fart och tyckes i det närmaste vara afslotad.
Rågsådden tog i fredags här och der sin början, men under veckans lopp kommer den på allvar att påbörjas.
Haftren har i sommar sett klen ut, beroende på den myckna nederbörden och den kalla försommaren scm varit rådande, men har nu efter de varma och vackra dagarne repat sig och lofvar en riklig skörd.
Sotax ibland kornet finnes på en del fält att få se, mest å de tidigt sådda fälten, men föröfrigt gläder landtmannen sig åt en så vacker skörd, som han på många år ej haft.
På höga och torra backar kommer hafreafmejningen att taga sin början redan i slutet på veckan.
Slåttern i Elinghems myr pågår ännu med full fart och säges det på många år ej varit så mycket foder gom just i år.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 Augusti 1892
N:r 128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *