Mejerihandteringen på Gotland.

Ett vid Pavalds i Lärbro uppfördt mejeri har nu börjat sin verksamhet. Meningen är att bedrifva uteslutande fetosttillverkning. Tillsvidare skall tillverkas Vesterbottens sötmjölksost (Burträskost) och har till mejerska blifvit antagen en i denna beredning kunnig norrländska.
Mejeriet är egentligen endast afsedt att förädla gårdens egen mjölk, men en del mjölk uppköpes äfven af kriogboende jordbrukare. Den dagliga mjölkmängden uppgår till omkring 250 kilogram (liter).
Mejerilokalerna äro inrymda uti en bygnad af kalksten under tegeltak och utgöres af fem rum, Ett för mjölkens emottagniog och invägning; ett för ostberedningen med derför nödig attiralj såsom ostkar, ostpress, kittel för vasslens inkokning till mesost m. m. Till ostens lagring äro afsedda tvenne rum, af hvilka dock endast ett för närvarande användes.
Slutligen är ett ram med sin kylbassäng afsedt för afkylning af aftonmjölken.
Golfven bestå dels af cement, dels at kalkstensflis fogad med cement. Till anstrykning af väggar och takpanel har användts — allt efter som i de olika rummen ansetts lämpligast — oljefärg, slamfärg eller fernissa. I ostrummen äro väggarne brädbeklädda och kakelugnar insatta för erhållande af lämplig temperatur under vintern.
För ventilation af samtliga lokaler är väl sörjdt, äfvensom för bortledning af slaskvatten. Detta föres genom med vattenlås försedda ledningar, från de särsärskilda mejerirummeon till en gemensam underjordisk ledning, som utmynnar omkring 100 meter från mejeriet uti en äng. I midten af ledningen finnes en rymlig, cementerad, täckt brunn för uppsamling af de större fasta partiklar slaskvattnet medför.
Det lilla mejeriet är fint och prydligt och gör i sin helhet ett behagligt intryck. Man har hvarken sparat omtanka eller kostnad för att få allt så durabelt och ändamålsenligt som möjligt.
Önskligt vore, att alla mjölkförädlingsanstalter här på ön så motsvarade fordringarne på ett väl anlagdt mejeri, som det här omnämda synes göra.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 2 September 1892
N:r 134

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *