Från landsbygden.

Slite, 24 Sept.
Stortorgdagen å Slite i dag var ganska talrikt besökt, dock var kommersen ganska ringa. At ett 20-tal till salu erbjudna kor såldes några till ett pris af 75—85 kr.; blott ett par oxar utbjödos, men såldes veterligen icke, Ett tiotal utbjudna hästar rönte ingen efterfrågan af köpare.
Glädjande var att se, det magasinen på platsen voro flitigt besökta af landtmännen, som der i stor mängd lemnade en del af sin i år, äfven på norra Gotland i riklig mängd inhöstade gröda.
Blott en ölförsäljare från Vieby syntes, hvilken tycktes hafva ringa åtgång på varan; följaktligen syntes ej några berusade personer då referenten vid d-tiden lemnade platsen.

Hangvar, 26 Sept.
Afmejningen af vårsädet kan sägas vara afslutad här i Hangvar och inbergningen har med lif och lust pågått under förra veckans gynsamma väder och har det nära nog sagdt i mannaminne ej varit en sådan vacker gröda som just i år. På usla torra backar och s. k. örjordar har gifvits den allra härrligaste skörd; och det har berättats mig, att kornet på sina ställen uppnått en längd af 1,18 meter. Man har i år på flera egendomar låtit binda vårsädet, beroende på den långa växtligheten. Logarne äro alldeles fullproppade från takåsen till golfvet med säd och måste t. o. m, uppföras stackar ute under bar himmel.

Hvetestackar kan man ännu få se stå ute på tälten, Apropå hvete kan sägas att det i år gifver ett klent »ök» efter häcktal räknadt, beroende på de små axen och som ej mer än till hälften äro fulla.

Rågen gifver ett vackert resultat, omkring 2 tunnor efter häck, och berättades mig häromdagen att en bonde uttröskat 7 häckar och erhöll 15 tunnor.

Rågbrådden lider utaf mask, ty fläckvis är den utgången, men för öfrigt ser han lofvande ut.

— Hvetesådden har af en och annan påbörjats och t. o. m, finnes hög brodd uppe, men de flesta vilja ej företaga sådden nu i den torra och klimpiga jorden utan vänta på regn.

— Om rotfruktskörden kan sägas, att den blir klen, men undantag härifrån göra morötterna, som stå utmärkt vackra.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 26 September 1892
N:r 148

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *