Från landsbygden.

Vamlingbo, 8 Februari.
Vid i dag härstädes hållen extra kommunalstämma, ha till ledamöter i årets bevillningsberedning utsetts hemmansägarne Nils Olsson Nora och G. Jakobsson Bilds, den senare genom omröstning med 530 fyrk. Närmast i röstetal kom Olof Nilsson Bjerges med 489 fyrk, som blef utsedd till suppleant.

Rapphönsen ha haft en särdeles svår tid att genomgå för att kunna lifnära sig på den frasna marken. Många exemplar ha hittats döda, ibland delvis uppätva af roffåglar. Senast i dag var Eder meddelare m. fl. åsyna vittne till hurusom en rapphöna ifrigt förföljdes af en hök ute på en sädesåker. Många gånger var höken så nära sitt offer, att han nära nog fått borra sina klor i den förskrämda flyktingen men denna senare slant dock lyckligt undan, Plötsligt flyger hönan i sitt snabba lopp direkte i en — gärdesgård med den påföljd att hon ögonblickligen uppgaf andan. Men der som blef lurad på konfekten, det var herr hök som gick förlustig sitt byte denna gång.

Mycket främmande har vår lilla grannsocken Sundra nu erhållit, Från Visby anlände nämligen dit i förgår omkr. 25 st. stenarbetare, hvilka för br H. Lindströms räkning skola börja med marmorbrytningen å Hoburgen. Sedermera lär ytterligare ett sextiotal arbetare hitförväntas, så att nog blir det lif och rörelse i denna tysta »landsända» nu en tid så att det törslår. Flera storartade företag, enligt nutidens fordringar, lära äfven vara i görningen, enligt hvad mig berättats, såsom att en rälsbana skall anläggas från sterbrottsplatsen till Refvikena lilla hamn och landningeplats för nedforslande af stenen, samt att telefonlinien skall utsträckas från Vamlingbo prestgård till öns sydligaste plats Hoburgen, hvilket allt ej ens den m-st fantasirike Sundrebo vågat drömma om för ett par tiotal år tillbaka, Att denna »stenaffär» i ej så liten mån blifver inkomstbringande äfven för de der bosatte skattdragande innevånarne är sjelfklart.

Slädparti var af de unga anordnadt härstädes i söndags eftermiddag. Vid tretiden samlades man vid skolhuset, men till följd af det ruskiga vädret, — som vapnligt snöyra — var deltagarnes antal ringa i förhållande till de anmälda. Var dagen ruskig så blef qvällen så mycket trefligare. Ej en vindfläkt rördes och någon kyla kändes knappt till.
Färden stäldes till Burgsvik, der uppehåll gjordes en stund, hvarefter hemfärden företogs och inträffade i Vamlingbo vid något öfver ejutiden. Man samlades nu kring glasen der skålar druckos och besvarades under angenämt fraterniserande, hvarefter ännu muntration varade till sent på qvällen, då uppbrott skedde och man skildes åt storligen belåtna med sin qväll och tacksamma mot arrangörerna, som tillstält deona välkomna förströelse på den på nöjen så fattiga södra udden.

Källunge, 8 Febr.
Difteri, den hemska gästen, har grymt hemsökt en hemmansägarefamilj härstädes. Inom mindre än 8 dagar ha nämligen i denna sjukdom aflidit famiIjens alla tre barn, en gosse och två flickor, 7, 10 och 12 år gamla.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 10 Februari 1893
N:r 23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *