Klintehamn

ligger lyckligt och väl i hamn sedan i morgse efter sin senaste irrande isfärd.
Vi lemnade i måndagsnumret ångaren sittande härutanför i isen omkring 8 minuter från land Den expedition, som härifrån afgick med posten på måndagsmorgonen nådde Klintehamn vid 3-tiden på e. m. och återvände omedelbart med återstoden af den ombord varande posten till Fridhem, dit den ankom vid 1/2 8-tiden och omedelbart begaf sig in till staden.
Posten härifrån utkom till Klintehamn från Fridhem vid 6-tiden på e. m. Natten till i går steg temperaturen något och viaden sprang öfver på ostlig. Med den började isen sätta ut härifrån, och Klintehamn hade ingenting annat att göra än att följa med det seglande isfältet. Ännu på middagen var han synlig härifrån men försvann sedan.
Isen dref nedåt Stora Karlsö, hvars fyr från ångaren hela tiden varit i sigte. Isflakarne lågo så fast och upptornads kring fartyget, att maskinen ej kunde arbeta, utan var ångareas folk hela dagen i går sysselsatt med att hugga ut densamma för att få den i öppen vak.
Det lyckades också. Men då Klintehamn kom ut i fritt vatten, dref den framilande isen på med sådan fart, att fartyget fick slagsida. Alla luckor skalkades och båtar samt proviant gjordes i ordning, om man skulle nödgas lemna ångaren. Detta inträffade dock, dess bättre ej, utan kunde Klintehamn, efter att flera gånger ha suttit fast, så saåningom taga sig upp mot Visby och anlände till vågbrytaran vid 3-tiden i morgse.
Här kommer den tillsvidare att qvarligga med sin post ombord. Hela sjön är fyld med is. Från Idö ses ej öppet vatten och vid Ölands norra udde är det lika fullt med is som mellan Gotland och Öland.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 15 Februari 1893
N:r 26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *