Från landsbygden.

Ljugarn, 14 Mars.
Sjöfarten börjar. Hade tänkt låta bli att för allmänheten på Gotland skrifva och omnämna de mera vanliga tecknen på vårens annalkande, såsom stararnes ankomst, snödrifvornas försvinnande, solstrålarnes nybehagliga inverkan på menniskosinnet och tillintetgörande verkan på drifismassorna, med mera dylikt, men så tedde sig just nu för mina ögon en oväntad syn: jag såg en stor, tremastad ångare, lastad, utanför Laus holmar, styrande norrpå och jag kunde då ej underlåta att genast meddela Gotlands Allehanda denna rara nyhet. Det var en upplifvande anblick att se den ståtlige ångaren, med »full speed» och stolt medvetande att vara den förste lastbäraren, gunga hän på frigjord östersjöbölja. Man kan fråga: hvadan kommer den och hvart går den? — då man har sig bekant, att »hela Östersjön är full af is», hvilket gäller såsom ett axiom i dessa dagar, — på vestkusten.
Dot är flere dagar sedan vi härute sett till hafsis, Och jag tror ej, att det dröjer länge, innan bygdens raska befolknivg »litar» sina laxnät och ger sig till sjös att söka det läckra bytet. Två s. k. laxbåtar lära vara inköpta här på orten, väl behöfligi; man reder sig i stormigt haf bättre i dessa, än i våra vanliga, öppna s. k. vrakbåtar.

Östergarn, 14 Mars.
Den rådande nöden i Norrland har äfven härute väckt deltagande.
Särskildt må nämnas en liten ömsint flicka, som af kärlek och medlidan1e för de nödstälda gaf upphofvet till en »barnsammankomst», i hvilken äfven äldre deltogo och som ägde rum i söndags och insamlades dervid kroror 27: 50 öre.
Åtta dagar förut upptogs äfven en kollekt för samma ändamål vid ett bönemöte, hvilken belöpte sig till 25 kronor.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 15 Mars 1893
N:r 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *