Från landsbygden.

Linde, 4 Maj.
Till de nödlidande i Norrland har Linde socken genom frivilliga bidrag lemnat 77 kronor, som i dagarna afsändts till länsstyrelserna i Vesterbottens och Norrbottens län.

En ny ändamålsenlig likvagn hafva Fardhem pastoratsmän å kyrkostämma 2 Maj beslutat anskaffa för pastoratet.

En enkel reformationsfest firades i Linde folkskola 1 Maj, dit skolrådet kallat såväl Fardhem pastorats folkskole- som småskolelärjuogar och lärarepersonal. Föredrag höllos af läraren på stället »om reformationens religiösa betydelse» och om reformationens början, fortgång och afslutning med Upsala möte 1598». Före, mellan och efter föredragen sjöngos af skolbarnen psalmer, religiösa och fosterländska sånger, deklamerades verser m. m.
Den enkla festen afslöts med uppmaning till ungdomen att troget bevara det dyrbara arf de af förfädren mottagit, visande detta i en gann och lefvande gudsfruktan, håg för goda och förädlande kunskaper samt kärlek till hembygd och fosterland.

När, 29 April.
Laga skiftet i När sockens 1:sta skifteslag, som omfattar 177 hemmanslotter och 21 för all tid afsöndrade lägenheter, nalkas nu sin fullbordan, i det att i dag slutsammanträde med delägarne hållits af v. komm. landtmät. löjtnant Karl Bolin. Skiftesförrättningsmännens arvodesräkning slutar med summan 28,102: 15 kronor, och utflyttningskostnaderna äro beräknade att utgå med 38,728: 82 kr., hvartill i sinom tid kommer odlingskostnad och skogslösen. Första sammanträdet i och för ifrågavarande skifte hölls 20 April 1877 af ingeniör F. R. Cedergren, Under dessa 16 år har dock skiftesförrättningen tidtals hvilat till följd af tvister om häfdförteckning, gränslinier och ägande rätt till en del jord, och än kanske det kommer att dröja några år, innan nya skif.et tillträdes, emedan bland så många delägare sannolikt icke alla finna sig nöjda utan klagomål.

Södra Gotland, 2 Maj.
För långvarig och trogen tjenst har fodermarsken Bringell, som tjenat å Bobbenarfve landtegendom å Öja socken 41 år och rättaren Jobansson i 20 år å samma plats, af Patriotiska sällskapet blifvit tillerkända, den förre den större medaljen och den senare den mindre att å bröstet bäras. Detta på initiativ af handlanden Hansén å Burgsvik, hvilken f. n, är ägare af bemälde landtegendom.
Sistlidne söndag efter slutad gudstjenst i Öja kyrka öfverlemnades dessa utmärkelsetecken af kyrkoherde Gadd, som i högtidliga ordalag tolkade betydelsen af en så sällsynt utmärkelse. Senare på dagen voro kyrkoherden m. fl. jämte alla underlydande statfolk tillsammans med de båda medaljörerna af hr Hansén och hans fru inbjudna till ett festligt samqväm, högtidsdagen till ära.

Ett litet uppfriskande snöblandadt regn föll här på söder i går f. m., så att ou ha landtmännen godt hopp om i slutet af veckan få ta i tu på på alivar med vårsådden. Från skilda trakter spörjes att somliga dock redan slutat vårsåningsarbetet.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 5 Maj 1893
N:r 69

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *