Från landsbygden.

Vamlingbo, 1 Juli.
Afslutning med härvarande folk- och småskoleelever, samt examen med de till ett tiotal från folkskolan afgående baraen, förrättades i närvaro af skolrådst jämte en större d 1 af barnens föräldrar och målsmän samt andra för saken intresserade personer, härstädes förliden gårdag. Såväl den nya, särdeles vackra och stilfullt af målare hr J. A. Andersson nu iordninggjorda småskolesalen, som ock folkskolans lokal, voro, dagen till ära, festligt smyckade i en riklig löf- och blomsterskrud. – Sedan de sedvanliga lektionerna med barnen växelvis hållits i båda lärosalarne, samlades alla i småskolesalen, der skolrådets ordförande, särskildt till de nu från skolan afgående barnen, stälde många lärorika och allvarliga förmaningar, med en innerlig önskan att de icke hädanefter måtte bortslösa den lärdom och det kunskapsmått de under skoltiden inhämtat, utan, så vidt möjligt vore, dagligen vidmskthålla det goda som de lärt, för att blifva aktade och nyttiga medborgare i samhället. Särdeles glädjande vore det, sade talaren, att skolgången under denna termin, öfver hufvud taget, varit jämn och ordentlig, hvilket hedrade såväl barnen som deras föräldrar och målsmän, Till lärarepersonalen framförde tal. ett hjertligt tack tör ospard möda och nit i deras, både tålamodspröfvande och ansvarsfulla kall.
Häretter ötvergick talaren till invigandet af det nya skolhuset. Talaren skildrade i lifliga färger Upsala mötes beslut för 800 år sedan och hyste det hopp att våra värderika läroanstalter allt framgent, till fromma och välsignelse, måtte bibehållas för våra och kommande slägters uppfostran och bildning både i kristligt och borgerligt hänseende, Det hela atslöts derefter med nedkallande af Guds välsignelse utver detta hus, dess framtida bestånd till sitt ändamål och dess lärare, hvsrefter man g:mensamt uppstimde en psalmvers, — Till förhöjande at dagens högud och betydelse svajade svenska uniongflaggan för första gången ute på skolplanen, I«uwtiativet härtill hade utgått från skolrådets ordförande som tillsammans med en af skolrådets aktade ledamöter och en af skolans iutresserade vänner anskaftat och förärat Vamliogbo skolor densamma, för att hugfästa såväl det vackra minnet af denna dag som ock fosterlandskärleken.
Såsom ett prof på tillgifvenhet och kärlek emellan lärare och lärjungar, kan förtjena antecknas att småskolans elever åt sin afhålina lärarinna fröken Laura Qviström genom sammanskott inköpt och förärat ett prydligt skrifställ.

Ormbiten blef i dag en gosse från Lingsarfve gård i Vamlingbo. Gossen, som tog sig en middagslur ute på gårdsplanen vaknade af en häftigt stickande smärta i ena knävecket och grep instinktmessigt derom med handen, då han fann något mjukt och glatt, hvilket kändes kallt på komme Anande det värsta började gossen upphäfva nödrop, gom kallade folk till stället, dervid ormen med lifvet fick plikta för sin närgångenhet.
Vid närmare efterseende befanns, att ena skon under sömnen fallit af gossen och ett litet hål fans å strumphälen. Genom detta hade ormen trängt sig in på kroppen och upp till knävecket. Behandling med sugning och utvidgning af såret har företagits, men recultatet deraf är då detta skritves för tidigt att kunna seg, då blott en kort stund förflutit sedan dess.
Det anförda kan tjena som en varning att nu ej under detsmyckna arbetet ute å fälten tanklöst lägga sig att sofva derstädes.

Fole, 1 Juli.
En svensk flagga, 10 fots, har riksdagsman Per Larsson skänkt till Fole skola. Den hissades för första gången i dag vid examen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 3 Juli 1893
N:r 101

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *