Med cykel och tält i ”Semesterlandet.”

Ingenstädes i Sveriges rike är det väl så livlig turisttrafik på färdevägarna som på Gotland, ön som verkligen gör skäl för epitetet ”Semesterlandet”. Tusentals semesterfirande söka sig sommartiden till Gotland för att där njuta den storslagna naturen och idka frisksport. Många äro de som färdas med tåg eller omnibus till de olika badorterna, men en mycket stor del både turister och infödingar föredraga att ge sig ut på egen hand för att studera landskapet och pröva var badstranden är bäst.

I campingens tecken,
med cykel som fortskaffningsmedel och ”sommarstugan”, d. v. s. tältet, på paåkethållaren, tillbringa både äldre och yngre sin sommarledighet. Ser man sig om i bygderna, upptäcker man den ena lilla tältstaden efter den andra och däremellan åtskilliga campare, som flytta sina bopålar titt och tätt. Det är icke heller att undra på att campinglivet år från år blir allt populärare, så trevligt man numera kan ordna en färd genomnatursköna bygder. För en natursköna bygder. För en relativt ringa penning kan man ju tillhandla sig den utrustning, som gör campinglivet angenämt.

Hur bör man ekipera sig?
Den frågan är lätt att besvara — dessbättre. En välförsedd sportfirma visar oss allt upptänkligt, som kan vara bra att ha med sig, när man skall ut på camping, så egentligen har man endäst att välja. Först på listan av de saker man oundgängligen behöver, är naturligtvis en stark och lättrampad cykel. Vi välja t. ex, en E. A.-Special, känd för att äga alla de goda egenskaper vi önska hos en cykel och utrustad med modernaste finesser, vilka medverka till att göra själva eyklandet till ett nöje. Nästa detalj, som förresten icke är minst viktig, är tältet. Köp inget skräp, utan se till att Ni får ett riktigt prima tält, ty ett sådant ställer sig i längden billigast. I firma Emil Appelquists katalog över tält och andra campingartiklar, finna vi bl .a. ett trevligt pyramidtält, nr 926 F., som är 2X2 meter och icke kostar mer än 14: 75. Billigare ”sommarvilla” kan man väl näppeligen tänka sig. Ett annat utmärkt tält är ryggåstältet nr 958 K, som är impregnerat och försett med golv av samma väv. Förutom här nämnda tälttyper finnas flera andra att välja på, både störe och mindre.

Packväskorna till cykeln
böra vara såväl rymliga som lätta, så att man ej belastar sig med för stor dödvikt! I ovannänmda katalog över campinggrejor finna vi ändamålsenliga kokkärl, vattenhämtare av duk, stora och små spritkök, sovsäckar, campingsängar, bord och en stor myckenhet andra riktigt bussiga saker.
Skulle man kosta på sig en något styvare campingutrustning än vad man först kalkylerat med, så skadar det inte, ty det blir i alla fall den billigaste semestern. Skaffar man sig bra grejor, har man ju dem i behåll till ett annat års campingsemester, och behöver icke då vidkännas några nämnvärda utgifter.
På Gotland liksom på fastlandet är det gott om trevliga campingplatser, där man blir väl mottagen, när ortsbefolkningen får klart för sig att camparna äro av den kategori, som äro försedda med allt vad som behövs för en friluftsvistelse, och ej springa omkring i gårdarna för att låna redskap och köksattiralj.
Har man skaffat sig sadelväskor och därtill rymlig ryggsäck, så kan man föra med sig en ganska stor packning med förnödedheter, utan att detta behöver inVerka menligt, när man har en lättrampåd E. A. Special.

Utmärkta vägar och härliga campingplatser
är det naturligtvis gott om i ”Semesterlandet”, så det finns anledning nog att sadla sin ”stålhäst” och trampa utåt bygderna. I vilken riktning man ställer färden, har man bra vägar även vid sidan om de stora turiststråken, och en trevlig campingplats finner man snart sagt var som helst utmed stränderna. Och detta har givetvis i hög grad bidragit till att Gotland blivit ”upptäckt” av turistande campare, som genomkorsa ön i alla väderstreck. — Men hur är det med gotlänningarna? Äro även de pigga på det uppfriskande campinglivet? Naturligtvis är även den gotländska ungdomen glad åt att få ge sig ut på sommaräventyr med cykel och tält. Tack vare skolresorna har också intresset blivit väckt för vidare upptäcktsfärder, men för de flesta av oss finns det många ännu ”vita fläckar” på Gotlands karta värda att närmare studeras.
På Gotland har man förmån av en härlig sensommar, som sträcker sig ett gott stycke in i september, men naturligtvis bör man just nu under högsommaren starta en campingfärd ut till skogarna eller havet. Försitt därför icke tiden, utan förse er snarast med en campingutrustning, som Ni sedan kan ha glädje av under flera somrar.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *