Burskretsens möte

i Eke skolhus i fredags var besökt af ett 20tal personer. Mötet öppnades af v. ordföranden skoll. Stengård i Rone, hvilken derefter höll lektion i geometri. Vid kritiken öfver densamma framhölls vigten af att alltid utgå från åskådning. Sedan protokollet från föregående mötet blifvit uppläst och godkändt vidtog diskussion öfver frågan: »Hvilket är det lämpligaste sättet för kristendomsundervisningens ordnande i en 4-klassig folkskola gemensamt eller afdelningsvis»? Såsom fördelar för den gemensamma läsningen framhölls besparingen af tid såsom den vigtigaste savt möjligen äfvan någon större tystnad. Men då kristendomsundervisningen ännu med rätta intagar första rummet på läseordningen så kan det vara tvifvelaktigt, huruvida dessa fördelar uppväga alla de olägenheter. som äro förkuippade med den gemensamma läsningen. Såsom olägenheter framhölls, att barnantalet var för stort, svårigheten att tala så, att det bl fver intresseväckande för 13-åringen såväl som för 9-åringen, vidare svårigheten att koutrollera barnens hemarbete. En följd af barn antalets storlek och barnens olika ålder blifver slapphet och liknöjdhet å barnens sida, ty om läraren bemödar sig om att tala så, att det skulle passa för de mindre barnen, så kan man icke alltid begära, att de större mel uppmärksamhet följa med och tvärtom. Undervisningen kan ej heller blifva så individuel om barnantalet är alltför stort. Vidafdelningsläsvingen bortfaller till större eller mindre grad alla dessa olägenheter, men istället kommer svårigheten att få tiden att räcka till. Det kan dock låta sig göra emedan den ena afdelningen ej är overksam, då läraren sysselsätter sig med den andre. Allt detta, som framhölls af inledaren, tycktes tala för afdelningsundervisningens företräde, men de öfriga mötesdeltagarne framhöllo svårigheten att få tiden att räcka till samt det störande uti den ena afdelningens arbete, medan läraren håller på med den andre. Mötet gjorde derför följande uttalande: Erkännande fördelarna af afdelningsläsning, vill dock kretsen, med afseende på den knappa tid, som är anslagen för kristendomsundervisningen, uttala sig för den gemensamma undervisningen som lämpligast, särskildt i biblisk historia samt katekesens 3 första hufvudstycken, hvaremot de 2 sista böra behandas på särskilda timmar med högre afdelningen.
Nästa möte skall h llas i Sept. Skoll Vernér i Ronehamn och lärarinnan H. Nilsson i Lau utsågos att hålla lektioner.
Vice pastor Kristiansson föredrog derefter en tiduingsuppsats, som handlade om »Svenska folkskolans uppgift». Deri framhölls act skall skolan rätt fylla sin uppgift måste dess verksamhet riktas på evighetsvarelsen och icke hufvudsakligen på den yttre, förgängliga.
Efter det egentliga mötets afslutande tillbragtes ett par timmar i det gröna, hvarunder flere sånger uppstämdes i den vackra sommarqvällen. Detta tillsammaus med ett besök i den sköna Almedalen, der näktergalen plägar slå sina drillar, gjorde mötet till ett af de angenämaste.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 10 Juli 1893
N:r 105

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *