Kustartillerlförsvaret på Gotland.

Fårösunds kustartillerikår bör enligt försvarsutskottets mening organiseras på stab och fyra kompanier.
För kårstabens expeditions- och kaserndetalj beräknas en kapten, kåradjutant, tre underofficerare som biträden och en underofficer som kårväbel. För kårintendenturen beräknas en marinintendent, kårintendent, fyra underofficerare, varav en förrådsförvaltare samt en pensionerad underofficer och för sjukvårdsdetaljen en marinläkare, kårläkare. Dessutom avses två regementsofficerare rör tjänstgöring vid kåren.
Kårchefen bör i överensstämmelse med försvarskommissionens förslag även vara avsedd som försvarsområdesbefälhavare på norra Gotland.
Den av utskottet föreslagna organisationen ifråga om kustartilleriet bör påbörjas ned budgetåret 1936—37 och avses att i huvudsak kunna genomföras under loppet av den första femårsperioden. Under samma petriod färdigställes i stort sett kustartilleriförsvaret på Gotland och genomföres i huvudsak förstärkningen av kustartilleriförsvaret på fastlandet.

Fältveterinarkåren.
Försvarsutskottet anser att veterinärvården vid en del truppförband bör tillgodoses med civila veterinärer. För detta ändamål bör för veterinärvården vid ett tiotal regementen beräknas 1,000 kr. Motsvarande arvode för veterinärvården vid Gotlands trupper bör beräknas till 700 kr.

Byggnadsarbeten för Gotlands trupper.
396,000 kr. erfordras enligt försvarsutskottets mening till byggnads arbeten för Gotlands trupper. Av detta, belopp avses 60,000 kr. till utökning av garnisonssjukhuset på Visborgs slätt, 2,000 kr. till velocipedförråd, 18,000 kr. till tillbyggnad av vapensmedjan, 16,000 kr. till förrådsbyggnad och 300,000 kr. till tyganstalt. Därjämte har utskottet upptagit 120,000 kr. till anordnande av granatkastarammunitionsförråd på tillsammans tio platser på Gotland.

Gotlands infanteriregemente.
Gotlands infanteriregemente bör enligt försvarsutskottets mening bestå av en överste, en överstelöjtnant tre majorer, 15 kaptener, 20 löjtnanter, nio fänrikar, en regementskassör, 13 ,fanjunkare, 19 sergeanter, 45 furirer 35 korpraler, 35 vicekorpraler, 47 volontärer, en musikdirektör, två musikfanjunkare, fyra musiksergeanter, två musikkorpraler, två, musikvicekorpraler. sex musikvolontärer, fem musikelever, en vapenhantverkare, en förrådsvakt, mästarn, en maskinist en eldare av första klass, två expeditionsunderofficerare, en underofficer som biträde åt vapenofficeren och en underofficer som biträde åt regementsintendenten.
För Gotlands infanteriregemente hör enligt försvarsutskottets mening beräknas tio hästar. Stamhästbeståndet vid artillerikåren bör bestå av 20 hästar.

Behovet av värnpliktiga.
Försvarsutskottet föreslås att för Gotlands infanteriregemente räknas med en årlig kontingent av 150 till linjetjänst uttagna värnpliktiga från Gotland och 600 man från fastlandet. Inskrivningskontingenten för Gotlands artillerikår beräknas till 35 man från Gotland. För Smålands armartilleriregemente beräknas 585 man, varav omkring 150 man börd utbildas vid Gotlands artillerikår.

Flygets övningsplatser på Gotland.
Försvarsutskottet anser att 650,000 kr. erfordras i engångskostnader för iordningställande av byggnader och flygfält på flygvapnets övningsplats vid Fårösund.
Detta, innebär 20,000 kr. mer regeringen föreslagit. Till Fårösund förlagt förband ur kustartilleriet bör enligt utskottets mening äga att disponera över erforderliga lokaler och byggnader i den omfattning regaringen bestämmer. För övningsplatsen på Visborgs slätt beräknar utskottet engångskostnaderna till 100,000 kr.

Gotlandsartillerister till Wendes artilleri.
Högerrepresentanterna i försvarsutskottet föreslå i sin reservation att arméartilleriet förstärker med en division, mobiliserad vid Wendes artilleriregemente. Härigenom erfordras förutom ett anslag på 3,7 miljoner kronor för materialanskaffning en mindre utökning av kadern vild vissa artilleriregementen. Behovet av värnpliktiga bör fyllas genom att ta i anspråk vid mobilisering av den vid Gotlands artillerikår utbildade fastlandskontingenten.

Reservstaten för farirer avvecklas.
Försvarsutskottet tillstyrker i likhet med regeringen att reservstaten för furirer vid Gotlands trupper successivt avvecklas. Reservstaten skall alltså, enligt utskottets mening, bibehållas endast så länge de nuvarande beställningshavarna på densamma kvarstå i tjänst. Någon nyrekrytering av staten skall sålunda icke äga rum.

Gotlands Allehanda
Fredagen 5 Juni 1936
Nr 128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *