Brist på befäl vid A 7. — I 18:s musikkår bör utökas.
Militärbefälhavaren, generalmajor G. M. Törngren, har nu till chefen för armen avgivit sin inspektionsrapport, avseende utbildningsåret 1937-1938. Denna rapport berör bl. a. organisation, material och utrustning, byggnaeer, övningsfält och skjutbanor, utbildningen, personalfrågor, inspektioner och tjänsteresor m. m.
Ur skrivelsen inhämta vi bl. a., att det förhållandet beträffande personalkåren, som varit mest iögonenfallande under det gångna utbildningsåret, är bristen på befäl och främst på subalternofficerare vid A 7. Under vinterhalvåret funnos sålunda endast två, subalternofficerare i tjänst vid kåren, och under sommarhalvåret disponerades för trupptjänst endast tre fänrikar. Anledningarna till detta förhållande äro dels vakanser, dels sjukdom, dels osedvanligt talrika kommenderingar till andra skolor och utbildningskurser än de obligatoriska truppslags-skolorna ävensom de goda resultat, som ernåtts vid de militära högskolorna. Dylika kommenderingar synes emellertid vara till nytta såväl för den enskilde som för truppförbanden och böra därför icke avstyrkas eller förhindras, säger militärbefälhavaren. Kvar står emellertid faktum att på grund av ovan nämnda omständigheter det för trupputbildningen disponibla antalet subalternoff icerare visat sig vara otillräckligt. Detta framstår med större skärpa mot bakgrunden av det förhållandet, att större antal värnpliktiga än normalt erhållit utbildning vid A 7. Då detta förhållande ur beredskapssynpunkt kan väntas bliva beståndande även i framtiden, bör kadern vid A 7 utökas, därest icke utbildningen skall bliva lidande. Därvid uppställa sig krav på utökning icke blott av antalet subalternofficersbeställningar utan även av antalet beställningar i vissa andra grader. Erfarenheterna under det senaste året ha givit vid handen, att kadern bör utökas med minst en regementsofficer, en kapten, två löjtnanter, en styckjunkare, en sergeant, åtta furirer samt fyra konstaplar.
Vid Gotlands trupper finnes musikkår endast vid I 18. Denna kår är av samma storleksordning som vid samtliga övriga infanteriregementen utom I 1 och I 19. En utökning av I 18 :s musikkår synes berättigad och önskvärd. De skäl, som tala för utökning av I 18:s musikkår, äro betingade av de särskilda förhållanden, som äro rådande på Gotland. Truppförbandens isolerade läge gör behovet av musikalisk underhållning särskilt förnimbart. Nya önskemål beträffande musikkåren komma att uppstå bl. a. i samband med KA 3 förläggning till Fårösund.
Starka skäl föreligga således för en utökning av I 18:s musikkår till samma storlek som vid I 1 och I 19.
Gaslaboratorium bör upprättas på Gotland.
Beträffande tygmaterielen ha vissa brister konstaterats, delvis av allvarlig natur, varom skrivelser tidigare avgivits.. En del av ifrågavarande brister ha dock under året fyllts.
Fredsutbildningen med ksp och kg har icke kunnat bedrivas med önskvärd intensitet på grund av bristande tillgång på vapen, avsedda för fredsbruk.
Skäl föreligga för att i händelse av krig ett gaslaboratorium upprättas på Gotland. Framställning härom har tidigare gjorts.
Ifråga om utrustningen säger sig militärbefälhavaren böra tacksamt erkänna, att intendenturdepartementet sökt väl tillgodose utrustningsbehovet vid Gotlands trupper.
Under rubriken \”Hästar och remontering\” framhålles bl. a., att militärbefälsstaben snarast bör tilldelas fullt antal hästar. A 7 :s remontering har de senaste åren varit mycket god.
Anslaget till större reparationer å byggnader m. m. har för innevarande budgetår ökats med 7,000 kr. i förhållande till föregående budgetår. Ett större engångsanslag är emellertid erforderligt. Avsevärda brister i fråga om byggnader, lokaler och förrådsutrymmen ha tidigare av militieombudsmannen påtalats.
Vackert vitsord åt befäl och meniga.
Beträffande utbildningen under det gångna året är det med glädje och tillfredsställelse militärbefälhavaren vitsordar befälets av alla grader plikttrogna, samvetsgranna och framgångsrika arbete, de värnpliktigas villighet och intresse samt i allmänhet goda uppförande ävensom det med få undantag goda och förtroendefulla förhållandet mellan befälshierarkiens olika grader samt mellan den fast anställda kadern och de värnpliktiga. Samhällets förståelse för det militära försvarets betydelse och för förtroendet för företrädarna för detta försvar synes vara statt i fortsatt utveckling.
Resultatet av utbildningen kan med hänsyn till tjänstgöringstidens längd betecknas som gott. En ökad vintertjänstgöring är emellertid önskvärd. Enligt militärbefälhavarens bestämda uppfattning utgör en efter sunda principer ledd utbildning i gymnastik det verksammaste medlet att skapa goda soldater.
Under rubriken \”Samövningar\” framhålles bl. a., att det föreligger ett bestämt önskemål för A 7:s vidkommande, att samövningar och samverkan med flygare för spaning, målangivning m. m. skall komma till stånd under ett kommande utbildningsår.
Den frivilliga försvarsverksamheten
har under året medfört goda resultat och har av öns befolkning omfattats med stort intresse.
Beträffande filmundervisningen har kravet på möjligheterna att begagna film som hjälpmedel vid utbildning särskilt under den mörka årstiden avsevärt ökats, och därför skiffle det vara till stor nytta, om medel för behoven kunde ställas till förfogande. På grund av brist på medel har nämligen filmundervisningen vid I 18 och A 7 icke kunnat ske i tillnärmelsevis önskvärd omfattning under året.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 24 November 1938
N:r 273