Nattlig eldsvåda har härjat i Västergarn.

Gamla Nymanska fastigheten jämnad med marken.
En våldsam brand härjade natten till i dag handlanden V. Nilssons tvåvånings bostadshus i Västergarn, gamla Nymanska fastigheten även kallad. Fastigheten blev snabbt övertänd, de inneboende – makarna Nilsson – räddade sig i sista stund i blotta nattdräkterna men samtliga inventarier och ett varulager blevo jämte huset lågornas rov. Den endast några meter därifrån belägna affären lyckades man emellertid rädda genom att förse den med brandsegel som indränktes m. vatten. Lager och inventarier hade dock förts ut i det fria. Det brunna var försäkrat, men ägaren torde ändock göra en kännbar förlust.
Elden upptäcktes kl. 2,10 av en i närheten patrullerande militärpost. Denne begav sig omedelbart till brandstället för att väcka de inneboende, som bodde i övre våningen. De fingo på en av posten rest stege hals över huvud störta sig ut ur den brinnande byggnaden, som på endast ett par minuter var helt övertänd. Elden spred sig även i fortsättningen med rasande fart, varför man inte kunde göra något ens för att rädda inventarierna.
Ortsbefolkningen kallades till brandplatsen genom klämtning i socknens kyrka, varjämte Klinte brandkår alarmerades. Under befäl av landsfiskal Justus Jakobson ryckte brandkåren ut med största skyndsamhet och var redan efter tjugo minuter på brandplatsen. Slangledningar utlades snabbt från ån, som sammanbinder Paviken med havet, och motorsprutan sattes i gång. Snart insåg man dock att ingenting var att göra åt den brinnande byggnaden, varför allt arbete inriktades på att rädda den omkring fem meter från bostaden belägna affärslokalen. Denna försågs med brandsegel, vilket sedan blev föremål för riklig vattenbegjutning. Samtidigt utrymdes lokalen för alla eventualiteter. Tack vare ett snabbt och energiskt arbete lyckades man dess bättre rädda denna byggnad. En bidragande orsak härtill torde även ha varit att vinden låg ifrån ifrågavarande varande fastighet. Även ortsbefolkningen gjorde en berömvärd insats, bl. a. genom att bilda kedja och sörja för vattenlangning.
Kl. 4 var elden begränsad. Bostadsfastigheten med inventarier och allt hade då blivit lågornas rov. Även herrskapet Nilssons hund blev innebränd trots att man gjorde försök att rädda honom.
Den brunna byggnaden var försäkrad för 30,000 kr. och inventarier, däribland en del nya möbler, för 17,000. Även ett i den brunna byggnaden befintligt varulager var försäkrat, dock ej till fulla värdet, varför ägaren torde göra en ganska kännbar förlust.
Den förstörda fastigheten, som var uppförd av trä och reveterad, samt för några få år sedan blev ombyggd och moderniserad, innehöll nio rum, kök, badrum och hall.
Elden har av allt att döma börjat i övre våningen. Den vaktpost, som först upptäckte elden, har också framhållit att det smattrat särskilt kraftigt o på den plats i husväggen där de elektriska huvudledningarna voro anslutna. Därför anses det inte uteslutet att elden förorsakats genom kortslutning. Polisutredning pågår\’ emellertid.
En hotande skogseld utbröt mellan kl. 4 och 5 i går eftermiddag på ägor, tillhörande Skogs i Mästerby. Elden började i närheten av Skogs station men dock icke så nära, att man kan misstänka tåget som brandstiftare. I stället torde det vara någon skogsvandrare, som handskats ovarsamt med elden. Genom klämtning i kyrkklockorna i närliggande socknar tillkallades snabbt släckningsmanskap, som trots den hårda blåsten fick bukt med elden på några timmar tack vare att det härjade området gränsade dels till stora landsvägen dels till en myrremsa, som kunde tjäna som brandgata.
Vid tiotiden på kvällen kunde elden anses begränsad efter att ha härjat omkring 4 tunnland skog – dels vuxen, dels nyplanterad -, varjämte även 42 kubikmeter vinterhuggen ved blevo lågornas rov. Det brunna området äges av lantbrukaren Gottfrid Vesterlund, Skogs, och var försäkrat.

Skogsbrand även i Boge.
Ännu en skogsbrand inrapporteras i dag, nämligen från Boge, där cirka ett halvt tunnland skog, tillhörig lantbrukare Eriksson, Laxer, avbrändes i går. I Boge visste man ingenting om denna skogsbrand förrän meddelande ingick från Slite, där en luftskyddspost upptäckt att det brann någonstans i Bogetrakten. Brandfogden underrättades, varpå folket i orten uppbådades. Emellertid var det svårt med vatten vilket måste köras i tunnor och andra kärl, dels från en relativt närbelägen källa, dels från Bogeviken. Även med spadar och ruskor gick man till angrepp mot elden, som på kvällssidan ansågs begränsad. Elden hade emellertid fått kraftigt fäste i marken och stubbarna, varför eftersläckning ännu pågår.
En lycka i olyckan var att brandplatsen låg i relativ lä för den starka blåst som rådde igår och även råder i dag. Om toppeld uppstått hade troligen stora områden blivit härjade, anser man på sakkunnigt håll. Man är också angelägen om att uttrycka sin tacksamhet till luftskyddsposten i Slite, som i tid upptäckte branden och genast rapporterade sina iakttagelser.
Hur elden uppkommit vet man ingenting om, men då brandplatsen ligger långt från järnväg är det sannolikt att någon i skogen eller den närliggande hagen handskats oförsiktigt med elden och sålunda vållat branden.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 Juli 1940
N:r 154

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *