Kyrkofullmäktige.

Bibliotekstjänstemännens dyrtidstillägg blev ”tillfällig löneförbättring”.
Kyrkofullmäktige sammanträdde i går i ungefär en timme, varvid förekommo en del mindre debatter — den livligaste om bibliotekstjänstemännens dyrtidstillägg, om vilket man visserligen var ense i sak men där formen för dess upptagande i staten vållade en del bekymmer. Frånvarande från sammanträdet med godkänt förfall voro hrr Glansholm och Albert Andersson, fröken Hellström samt hrr Adolf Olsson, Johansson, Sandström, Dahlström och Ture Andersson.

Avgifterna för gravskötsel höjas.
Kyrkorådets av oss tidigare refererade förslag om höjning av avgifterna för gravskötsel under år 1941 godkändes av fullmäktige.

Renovering av Visby komministergård.
Boställsnämnden i Visby stifts första boställsdistrikt hade förrättat ekonomisk besiktning å ecklesiastika bostället Visby komministergård och hade därvid funnit, att densamma vore i behov av vissa reparationer och moderniseringar för tillsammans 18,900 kr. Kyrkorådet hade beslutat förelägga fullmäktige förslaget, medan hr Rickner hade yrkat på, att besiktningen skulle överklagas.
Hr Kolmodin: Det är ett avsevärt belopp det här rör sig om, och det är därför inte underligt om man blir betänksam. Tiderna mana ju till största försiktighet. Tal. undrade om ej möjligen reparationerna kunde utföras så småningom under några år framåt, så att ej hela beloppet behövde utgå just nu.
Hr ordföranden upplyste, att arbetena ej måste utföras just nu, då nämligen nästa syn sker först om tio år.
Hr Ekdahl framhöll, att fastigheten är en av de omodernaste i staden.
Den har inga bekvämligheter alls, och en grundlig reparation är därför av nödan.
Hr Kolmodin: Om vi ej följare reservantens förslag, så har församlingen bundit sig att utföra reparationerna. Boställsinnehavaren har ju dock nu medgivit, att de kunna uppskjutas några år.
Hr Rickner påpekade, att hans reservation tillkommit på grund av de dåliga tiderna och inte emedan han skulle ansett reparationer obehövliga.
Hr Ekdahl framhöll slutligen, att man ingenting vinner på att besvära sig. Det blir bara avslag, och dessutom komma fullmäktige att framstå i en egendomlig dager, om de på detta sätt vilja hindra nödvändiga underhållsarbeten.
Fullmäktige beslöto därefter godkänna besiktningen.

Visby församlings stat
godkändes utan ändringar. Kyrkorådets förslag slutade för prästlönekassan på en summa av kronor 47,211:.55, varav 46,200 kr. till uttaxering, samt för pastoratskassan på kr. 86,654: 86 med en uttaxering av 74,900 kr.

Ha bibliotekstjänstemännen arvode eller lön.
Staten för Visby stadsbibliotek, slutande på en summa av. kronor 21,833: 65, varav 13,400 kr. föreslås till uttaxering, fastställdes också av fullmäktige, dock först sedan en debatt utspunnit sig om tjänstemännens avlöning.
Debatten inleddes av
hr Ekdahl, som yrkade avslag på punkten ”dyrtidstillägg för år 1941” samt på fyllnadsanslaget till dyrtidstillägg för år 1940. I det förra fallet rörde det sig om arvodesbefattningar, å vilka enligt talarens mening intet dyrtidstillägg borde utgå.
Hr Danielson: Om man kallar tjänstemännens ersättning för löner eller arvoden är väl att rida på ord. Om det är enda skälet för avslagsyrkandet, så kan man ju stryka ordet arvoden. Tal. framhöll vidare, att bibliotekstjänstemännen äro bland de sämst avlönade i Sverige, och det skulle säkerligen väcka ond blod i skolöverstyrelsen, om fullmäktige yrkade avslag. Att ändra dyrtidstillägget till löneförhöjning är icke lämpligt, då en dylik förhöjning ju måste stå kvar även i framtiden. Tal.
yrkade, att fullmäktige skulle bifalla staten i befintligt skick.
Hr Ekdahl kunde principiellt icke gå med på dyrtidstillägg.
Hr Danielson inskränkte sitt yrkande till strykning av orden ”och arvoden”. Vad är f. ö. skillnaden på löner och arvoden?
Hr Ekdahl upplyste, att lön utgår endast till heltidsanställda, medan
hr Danielson ansåg, att lön utgår till fast anställda, vilket ju bibliotekstjänstemännen äro.
Hr Ekdahl: Dessa tjänstemän äro icke heltidsanställda, varför det här rör sig om arvoden.
Efter ytterligare replikskifte föreslog hr Kolmodin, att i staten ordet ”dyrtidstillägg” skulle tas bort och ersättas med ”tillfällig löneförbättring”.
De 600 kronorna, som upptagits till fyllnadsanslag till dyrtidstillägg för år 1940 skulle vidare strykas och i stället tillföras posten ”oförutsedda utgiftara\”.
Detta blev också fullmäktiges beslut.

Skattesatsen för skogsaccis
fastställdes till 30 öre per 100 kr. rotvärde.

Biskopshuset.
K. m:ts brev den 4 okt. 1940 angående tillstånd för pastoratet att upptagna lån till utgifterna för uppförande av det nya biskopshuset och av kyrkorådet med stöd därav \’vidtagna åtgärder föredrogos slutligen samt godkändes.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 30 Oktober 1940
N:r 252

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *