Vare sig landstinget eller militären hågade för samarbete.
Som bekant ha statsrevisorerna framhållit betydelsen av, att det samarbete mellan vederbörande civila och militära myndigheter ifråga om planläggningen av sjukvården på Gotland, som i viss mån inletts, fullföljdes i samband med Gotlands läns landstings blivande beslut om anordnande av ett centrallasarett för länet.
Med hänsyn till Gotlands isolerade läge har revisorerna ansett det vara av stor betydelse, att man vid planläggningen av detta lasarett togo hänsyn till behovet av att i största möjliga utsträckning kunna meddela specialvård inom olika sjukvårdsområden. Revisorerna ha förutsatt, att vid det åsyftade samarbetet hänsyn tages även till de ökade vårdbehov, vartill 1941 års försvarsutrednings förslag till lagstiftning rörande de vpl:s tjänstgöringstid m. m. kunde föranleda. I detta sammanhang borde även beaktas möjligheten att för dan civila sjukvårdens behov i fredstid utnyttja förefintliga krigssjukhus på Gotland.
Medicinalstyrelsen erinrar med anledning härav nu i skrivelse till k. m:t att den i samband med framställning år 1939 om statsbidrag till viss utbyggnad av Visby lasarett m. m. föreslagit ett samgående i stor utsträckning mellan civil och militär sjukvård skulle anordnas på Gotland. Detta styrelsens förslag har emellertid ej vunnit anslutning från varken landstinget eller de militära myndigheterna, varför styrelsen f. n. ej ser någon möjlighet till frågans lösning i enlighet med de av statsrevisorerna angivna riktlinjerna.
Gotlands Allehanda
Onsdagen den 14 Januari 1942
N:r 10