Modern villa i Stånga helt förstörd av eld.

Lekande barn vållade branden – räddades undan av hembiträdet. Bristfälligt brandväsen på orten.
En eldsvåda, som totalt ödelade en av de värdefullaste byggnaderna i Stånga stationssamhälle, inträffade i går eftermiddag, då trafikbilägare K. G. Gardells relativt nyuppförda tegelfastighet blev lågornas rov på grund av att lekande barn handskats ovarsamt med eld.
Synnerligen ogynnsamma omständigheter spelade också in vid olyckan, ty dels voro såväl husägaren som hans maka borta, dels har Stånga alltjämt inte fått sitt brandväsen ordnat trots många framstötar i frågan och dels rådde kraftig blåst vid olyckan, varför elden grep omkring sig i byggnaden med rasande fart. Inte heller fanns någon till hands som kunde ta ledningen av räddningsarbetet, varför såväl huset som det värdefulla lösöret gick fullständigt förlorat. En lycka var dock att barnen i tid kunde föras bort från den brinnande byggnaden av den flicka som hade tillsyn över dem.
På morgonen hade herr Gardell kört till Visby med sin bil och vid 3-tiden lämnade också hans maka hemmet för att gå till en kaffebjudning. En 15-16 års flicka hade tillsyn över makarnas tre små barn i åldern 2 1/2-6 år och som lekkamrat till dem befann sig också en nå. got äldre grannpojke i huset. Barnen hällo till uppe på en kammare i andra våningen och vid 1/2 4-tiden kommo de nedrusande i trappan. När hembiträdet kom dem till mötes fick hon se hur rök och eld trängde ut från kammaren och hennes första åtgärd var att föra barnen i säkerhet i granngården, där hon också per telefon alarmerade fru Gardell. Alan ringde också till Hemse för att varsko brandkåren och sockenbor tillkallades genom klämtning i kyrkklockan.
Under tiden hade flera personer varsnat branden och kommo till platsen, men som nämnts hade man endast små handsprutor att tillgå och med dessa kunde man givetvis inte få någon effekt. Inte heller fanns det. någon som kunde ta ledningen av släckningsarbetet och man insåg också hur fåfängt det var att försöka rädda byggnaden, sedan fönsterrutorna sprungit sönder och vinden givit full fart åt elden. Inte förrän i :sista stund kom man i gång med försöken att rädda lösörat och man lyckades då endast få ut en del matvaror samt en tvättmaskin från källaren, medan hr Gardells alla värdehandlingar, obligationer, pengar m. m. förstördes jämte allt övrigt värdefullt lösöre.

Vattnet frös i brandslangarna.
Hemsebrandkåren anlände i sinom tid, men elden hade då fått övertaget och man fick inrikta sig på att hålla branden nere så mycket som möjligt för att hindra spridning. Det var ont om vatten i närheten men man drog slangledning från en av järnvägsstationens brunnar och fick där igenom god vattentillgång. Tyvärr stoppade inte brunnen och när den länsats och man skulle flytta över till en annan brunn, frös vattnet i slangarna, varför brandmanskapet hade det synnerligen motigt. De solida väggarna i byggnaden ävensom tegeltaket gjorde dock sitt till för att hålla eldslågor och gnistor nere och inga närliggande byggader blevo därigenom allvarligt hotade. En mindre fastighet på 40 meters avstånd från eldhärden låg dock i vindriktningen men den bevakades oavbrutet av släckningsmanskapet, i vilket också en del militär befann sig. Ladugård och garage lågo ej i vindriktningen och undgingo därigenom förstörelse. Endast efter någon timme var byggnaden ödelagd men det brann länge i ruinerna och man har för den skull haft eftersläckning och bevakning hela natten samt i dag på morgonen, då elden fått riklig näring bl. a. i husets bränsleförråd.
Den nedbrunna byggnaden uppfördes år 1937 och var fullt modernt inredd samt omfattade två våningar med tillhopa ett tiotal rum. Villan var försäkrad i Gotlands södra härads brandstodsförening för 30,000 kr., vilket i nuvarande tidsläge ingalunda torde täcka det verkliga värdet. Lösöret var försäkrat för endast 10,000 kr., vilket inte på långa vägar motsvarar de riktiga värdena. Värdefulla handlingar samt försvarslåneobligationer för 2,000 kr. och omkring 1,200 kronor i kontanter försvunno i lågorna.

Polisutredning har verkställts.
Gnista från tomtebloss antände huset.

Med all sannolikhet är det gnistor från ett tomtebloss som vållat den häftiga branden – det är det resultat man kommit till efter den polisundersökning som i dag verkställts av landsfiskalsassistenten Emil Bertland i Hemse.
Av de förhör som hållits har det framgått, att barnen fått tag i ett tomtebloss som de tänt på sovrummet i övervåningen. De hade inte haft några tändstickor att tillgå, men kamraten till barnen i huset hade likväl fått eld på tomteblosset genom att koppla in en elektrisk kamin och tända blosset mot denna. De hade inte märkt något efteråt men tydligen har gnistor från blosset legat och pyrt och sedan fått god näring i de lätta sängöverkasten.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 14 januari 1943
N:r 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *