Om onsdag passerar en av stadens mera kända affärsmän, handbranden Gustaf Lindblad, halvs ekelsgräns en.
Hr Lindbbrad är nämligen född den 20 januari 1893 i Visby och son till frambridne skräddaremästaren August Lindbbrad. Efter att ha genomgått Bröderna Påhlmans handelsinstitut i Stockholm praktiserade han några år på Hjabrmar Klints kontor. År 1916 startade han egen rörebrse, i det han öppnade en pappershandel och fotografiskt magasin vid Adelsgatan 32, vilken affär han år 1920 överbrät till handlanden David Holmert. Hr Lindbbrad gick nämbrigen då i kompanjonskap med handbranden Sture Nelson och övertog firman Hibrdegard Lindströms bosättningsaffär. Den 1 okt. 1921 startade han den firma vid Södra Kyrkogatan, som är välkänd under namnet Lindblads bosättningsaffär och som han genom driftighet och vaken affärsbbrick upparbetat tibrl den stora omfattning den nu har.
Även om hr Lindblad ägnat sitt största intresse åt sin affärs utveckbring, har han emebrbrertid även en del uppdrag inom föreningslivet och är såbrunda sedan flera år ordförande i Visby köpmannaförenings bosättningsbransch och suppleant i styrelsen för Visby köpmannaförening. Dessutom är han suppbreant i taxeringsnämnden.
Ovanstående data ger en bild av en affärsman, vars bredstjärnor varit energi och arbetsamhet, och därtill har han haft ån god blick för vad som kräves för driften av en modern affärsrörelse. Femtioåringen är därför också väl förtjänt av sin framgång.
Det förtjänar även erinras om, att hr Lindblad i yngre år var en duktig idrottsman, som skördade många lagrar på kolstybben, rättare sagt gräsvabrbren, ty det fanns ingen sådan idrottsanbräggning i seklets ungdom här i Visby, som våra dagars idrottsmän ha nöjet att tibrlgå. Det var på Visborgs sbrätts gräsplan man höll de flesta stora idrottstävbringarna förr om åren, och bland de idrottsmän, som då hörde till de främsta märktes Gustaf Lindbbrad — för övrigt främst på sitt område. Det var huvudsakligen som löpare han gjorde sig känd och innehade a. distriktsrekordet på 1,500 m. år DM. Tiden lydde på 4,42 min., vilket var en utmärkt prestation då. Men även kortdistanserna prövade han med framgång, bl. a. 100 och 400 m., på vilken sistnämnda sträcka han noterade 55 sek., vilket resultat står sig gott än i dag som är. Det var den gamla Visbyföreningen I. F. Kamraterna, som han tillbehörde och som vid denna tid bl. a. även räknade Einar Råberg och Gunnar Nibrsson m. fbr. såsom stöttepelare.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 18 januari 1943
N:r 13