Sextio år, Anders Gunnar Olofsson.

\"\"

Sextio år fyller om torsdag den 21 januari sekreteraren i Gotlands läns hushållningssällskap, agronomen A. G. Olofsson.
Anders Gunnar Olofsson är östgöte till börden – närmare bestämt är han född i Motala landsförsamling – och efter studentexamen i Linköping 1904 fortsatte han sina studier vid lantmannaskolan i Lunnevad 1904-05 och Alnarps lantbruksinstitut, där han avlade agronomexamen 1907. Efter genomgången av dessa läroanstalter blev han lärare och inspektor vid Klagstorps lantmannaskola åren 1907-09 samt därefter förste lärare å lantbruksavdelningen vid Kristinehamns praktiska skola under åren 1909-11. Sedermera var han under åtskilliga år egen jordbrukare å egendomen Klämmasbol, Kvarn i Östergötland och vid sidan av sitt jordbruk var han även föreståndare för vinterkursen vid Gamleby lantmannaskola under åren 1913-15. Sistnämnda år företog han med statsanslag en resa i Sverige och Danmark för studium av försöksverksamhet och skoljordbruk. Samma år enton, han även till företåndare fär Fellingsbro lantmannsskola i Västmanland. Denna befattning lämnade i 1918 för att under trenne års tid driva eget jordbruk i Tjällmo. Ar 1921 tillträdde han befattningen såsom föreståndare för Högsby lantmannaskola i Kalmar län, vilken plats han också innehade, till dess han den 1 januari 1925 antogs till sekreterare i Gotlands läns hushållningssällskap.
För denna post var han alltså väl skickad genom sin rika erfarenhet på jordbrukets olika områden, såväl praktiska som teoretiska, och under sin 18-åriga verksamhet här har han också fått rika tillfällen att göra värdefulla insatser för det gotländska jordbrukets fromma, då han med ett levande intresse, god omdömesförmåga och en sällspord energi tagit ställning till de problem, som uppkommit för jordbrukarna här på ön såväl i fredssom kristider.
Vid sidan av sin befattning som hushållningssällskapets sekreterare har han varit verksam i den kooperativa rörelsen, under åtskilliga år var han taxeringsordförande och insattes av landstinget såsom styrelseledamot vid systemaktiebolaget i Visby. Hos egnahemsnämnden har han även varit sekreterare liksom hos länets kristidsstyrelse samt ordförande i Gotlands norra härads boställsnämnd, ledamot i jordbukskommissionen, domänuppskattningsman m. m.
Sextioåringen är en arbetsmyra som få, och under sin mångåriga tjänstgöringstid här på Gotland har han också kunnat glädja sig åt, att det gotländska jordbruket trots många stötestenar på vägen i form av kriser och missväxtår gått stadigt och säkert framåt och nått en standard, värdigt ett jordbrukarlän som Gotland. För hushållningssällskapets tjänstemän är han en idealisk chef, med vilken samarbetet också är det allra bästa. Han hör till dem som föredraga ett anspråkslöst och flärdfritt uppträdande, och hans personligen gedigna karaktärsegenskaper har skaffat honom vänner och sympatisörer långt utom hans yrkes gränser. De som närmare känna honom veta, att sextioåringen icke är tilltalad av publicitet kring sin person utan att han helst skulle ha velat förbigå sin sextioårsdag utan några som helst \”fanfarer\”. Vi ha emellertid icke ansett oss bryta mot publicitetens lagar, då vi med några korta fakta vilja belysa en gärning av en man, som icke vill lysa så mycket utåt men som gjort och gör vårt hushållningssällskap, dess medlemmar och jordbrukarbefolkningen i övrigt så värdefulla tjänster. För Gotlands Allehandas del är det angeläget att få instämma i välgångsönskningarna för jubilaren, som under åtskilliga år varit dess uppskattade medarbetare i jordbruksfrågor.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 19 januari 1943
N:r 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *