12,000 kr. redovisade under det gångna året.
Gotlands hjälpcentral för krigshärjade länder hade i går afton årsmöte å Folkets hus i Visby under ledning av kyrkoherde E. Beijer.
Av den därvid föredragna årsberättelsen framgår bl. a., att under det gångna året influtit icke mindre än 12,246 : 27 kr, från givmilda gotlänningar till Hjälpcentralens arbete. Utgifterna uppgingo till 12,861:85 kr., men tack vare ett saldo från 1941 fanns det ännu vid senaste årsskiftet en behållning på 4,657:40 kronor.
280 finska barn överfördes till Gotland.
Bland utgifterna märkas 5,000 kr. till Hjälpkommittén för Finlands barn och 3,000 kr. till Svenska Norgehjälpen. Bland övriga större poster märkes kostnaden för transport och utspisning av finska barn med 2- å 3,000 kr.
Hjälpcentralens verksamhet under år 1942 har huvudsakligen bestått i överförandet av finska barn till Gotland samt deras tillsyn och vård. Innan januari månads utgång hade 700 anmälningar om fosterhem på Gotland inkommit, men på grund av den hårda vintern och Gotlands isolerade läge dröjde det ända till juni månad, innan några barn kunde överföras hit, och då kunde endast 280 av de 700 anmälda fosterhemmen få sin önskan uppfylld. Sammanlagda antalet finska barn, som överförts till Gotland genom Hjälpcentralens försorg, är 400. Under hösten var det meningen att alla skolpliktiga barn skulle återvända till Finland, men på grund av det alltjämt svåra försörjningsläget ändrades denna bestämmelse så, att endast i fall, där föräldrarna krävde det, barnen skulle hemsändas. Inalles hemsändes under de sista månaderna av år 1942 omkring 60 barn härifrån. Under sommaren ställdes en finsk dam, fru Inez Sandberg, till Hjälpcentralens förfogande för att ska kontakt med de nyanlända finska barnen och hjälpa fosterföräldrar att förstå sina skyddslingar samt ???? till deras hem i Finland.
För genomförandet av barntransportema står Hjälpcentralen – framhålles det i berättelsen — i stor tacksamhetsskuld i första hand till Angbåtsbolaget och Lottorna.
Av de kläder, som insamlades under hösten 1941, sändes 1,000 kg. till Finland och 500 kg. till Rädda Barnen i Stockholm. Resten har dels utdelats till en del gotländska fosterhem för finska barn, dels överlämnats till Rädda Barnen här på Gotland. Endast ett par tiotal kg. återstår nu.
Hjälpbehovet är stort!
Vidare riktas i årsberättelsen ett hjärtligt tack till alla som med penningmedel, genom emottagande av fosterbarn eller personligt arbete deltagit i Hjälpcentralens arbete och möjliggjort detta. Inte minst riktas detta tack till ombuden ute i socknarna, som mer än en gång fått ta på sig mindre angenäma uppgifter.
\”Året 1942 är nu länge sedan till ända, men de nödlidande av krigets fasor hemsökta ländernas behov av vår hjälp och vårt bistånd är alltjämt lika stort – om inte större – än någonsin\”, heter det till sist. \”Såväl i Finland som i Norge bespisas dagligen tusentals barn genom medel från Sverige. Hundratals sjuka finska barn vårdas på barnsjukhus i Sverige, lika många erhålla på Sveriges bekostnad vård i Norge, Belgien, Frankrike, Grekland, alla vända de förhoppningsfullt sina ansikten mot norr, där Sveriges folk ännu lever sitt vardagliga liv ungefär på samma sätt som innan kriget. Ska de vänta för, gäves? Det beror på var enskild av i oss. Ett offer – aldrig så litet – från var enskild individ blir sammanlagt en stor möjlighet till hjälp och räddning för skaror av svältande, sjuka barn.\”
Nya personer i styrelsen.
Styrelsen är vald på två år, men ett par kompletteringar måste göras. Kyrkoherde Beijer, som fungerat som ordförande, avgick på grund av sin förestående avflyttning från staden, och till hans efterträdare valdes assistent Georg Pettersson. Till kassör valdes fru Britt Heijl, som skött uppdraget sedan fru Majken Blomquist avflyttat från Gotland. Efter fruarna Kerstin Carlson, Visby, och Margit Lindström, Klintehamn, som undanbett sig återval, beslöto de närvarande anmoda fru Hildur Löf och lärarinnan Margit Cederlund att inträda i styrelsen och till revisorssuppleant i stället för fru Löf valdes fru Astrid Wahlgren.
Vidare beslöt Hjälpcentralen att av tillgängliga medel överlämna 1,000 kr. till den insamling till förmån för Finlands krigsinvalider, som inom kort startar här på ön. Som bekant finns en särskild hjälpkommittk för Finlands invalider, vilken tagit till uppgift att på svensk bekostnad och vid svenska skolor och kurser omskola så många finska krigsinvalider som möjligt.
Sedan Hjälpcentralens verkställande ledamot, fru Dagny Sundgren, i korthet redogjort för den konferens rörande hjälpverksamheten för Finland, som nyligen hölls i Stockholm i närvaro av bl. a. socialminister Fagerholm, avslöts sammanträdet av kyrkoherde Beijer, som därvid uttalade ett tack till styrelsemedlemmarna för det arbete de utfört och till alla andra, som på ett eller annat sätt beredvilligt givit Hjälpcentralen sitt stöd i dess arbete till fromma för våra grannländer, främst deras barn.
Det bör till sist kanske nämnas, att Hjälpcentralena postgironummer är 189909, och att alla gåvor, både stora och små, fortfarande mottagas med största tacksamhet. Varje offer ger, som det säges i årsberättelsen, en möjlighet till hjälp och räddning för skaror av svältande och sjuka barn.
Gotlands Allehanda
Onsdagen den 17 februari 1943
N:r 39