Kriget.

De senaste dagarnas krigshändelser.
Från Cettinje meddelas att Skutari lidit oerhörda skador under det senaste bombardemanget. En stor del af staden har fullständigt raserats och kapitulationen kan väntas inom de närmaste dagarna.
Från Sofia meddelas om bulgariska framgångar. Vid striderna på lördagen förlorade turkarna öfver 300 döda och 200 man i sårade. Det påstås också från bulgariskt håll att den turkiska garnisonen i Adrianopel deserterar i stora skaror för att undgå den väntade allmänna stormningen. Äfven från Atén meldelas segerbulletiner.
Agence Bulgare meddelar: Den 12 dennes intogo två bulgariska rekognosceringsafdelningar, som utsändts mot Akalon, genom ett bajonettanfall ett fientligt fort öster om nämda by. Fienden försökte återeröfra fortet men kastades af brlgarerna genom ett motangrepp tillbaka, kvarlämnande 300 åtupade och sårade. Samma dag försökte turkarna en framryckning mot Kadiköj men slogos på flykten af bulgarerna och förföldes till byn Elbassan. De turkiska trupperna i Adrianopel desertera i massor, och skaror på 10 å 60 man ge sig dagligen till belägringstrupperna. Vid Gallipoli är allt lugnt.
Helt annorlunda låta som vanligt uppgifterna från Konstantinopel. Det påstås där att den stora slaktningen vid Tsjataldsjalinjen hittills tagit ett för turkarna gynsamt förlopp. Bulgarerna uppgifvas ha lidit stora förluster.

1,600 turkar tillfångatagna.
Grekiske kronprinsen telegraferar från Janina: 8:e divisionen, som är i strid med fienden i trakten mellan Delvino och Argyrokastro, har slagit det fientliga arriärgardet och tagit 1,600 man tillfånga.

Hamidije står under engelsk kapten.
Den turkiske kryssaren Hamidije har nu lyckats undgå grekernas förföljelse och har passerat Dardanellerna. Det uppgifves att det icke är någon turk, utan en engelsk sjöofficer vid namn Flooth som har äran af Hamidijes bragder. — Vid krigets början trädde kapten Filooth i turkisk tjänst. Då han visste att den grekiske pansarkryssaren Georg Averoff, som var den enda farliga motståndaren, måste ligga vid Dardanellerna i och för blockaden, afskilde han redan från krigets början Hamidije från den öfriga turkiska flottan och har sedan dirigerat alla dess ströftåg och lyckade öfverfall. Den serbiska pressen påstår att de österrikiska och italienska myndigheterna gynnat Hamidije och att den därför blifvit i stånd att bombardera de albanska hamnstäderna.
Enligt hvad Corriere d\’Italia meddelar från Korfu, har turkiske kryssaren Hamidije beskjutit fyra föråldrade grekiska torpedbåtar, som blockerade albanska kusten. Då torpedbåtarna började förfölja kryssaren, aflossade denna: en serie skott med det resultat, att torpedbåten Akellos måste starkt skadad söka hamn i Durazzo.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 18 Mars 1913
N:r 64

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *