Gränsändring har beslutats för Hemse samhälle.

Kommunalfullmäktige i Hemse höll i går extra sammanträde med samtliga ledamöter närvarande utom hrr K. G. Höglund och Axel Sundberg. Sammanträdet inleddes med att ordföranden höll parentation över avlidne ledamoten Josef Grönström, Rone.
Ett förslag till ombyggnad av övre våningen i posthuset — med skiss uppgjord av ing. Gunnar Hörnfeldt, Visby — hade framlagts från kommunalnämnden. Enligt förslaget skall våningen indelas i två lägenheter, den ena på 68 och den andra på 81 kvm. Kostnadsberäkningarna slöt på 41.000 kr. Kommunalnämnden önskade att förslaget måtte komma till utförande snarast och föreslog att pengarna skulle tas från tillgängliga medel men uppföras i staten för nästa år.
Hr Hugo Pettersson undrade om man kunde få hyresgäster (hyresinkomsterna hade beräknats till 3,.580 kr), men Johan Ahlsten hade inga farhågor i den vägen, och fullmäktige beslöt i enlighet med nämndens förslag.
Fattigvårdsstyrelsens begäran om , 10.000 kr till vattenledning på ålderdomshemmet föranledde veterinär K. A. Axelsson att efterlysa vattenanalyser på den vattentäkt som skall användas. Fullmäktige beslöt sedan i princip godkänna förslaget — med förbehåll om vattenanalyser.
Beslut fattades vidare om försäljning av 100 kvm i kvarteret Storken till Ivar Korsman för ett pris av 1 kr kvm mot att hr Korsman deltar i kostnaden för flyttning av reglementsenligt stängsel.
Lantmätare Sven Berry hade begärt att kommunalfullmäktige måtte ta ställning till municipalsamhällets framställning om utvidgning i av samhällets gränser, upprättande av stadsplan m.m. Kommunalnämnden hade tillstyrkt.
I den diskussion som uppstod undrade hr Hugo Pettersson om kostnaderna kunde komma att belasta kommunen, vilken fråga hr Ahlsten besvarade nekande samtidigt som han upplyste att kostnaderna i huvudsak skulle fördelas\’ på fastighetsägarna inom området.
Hr Ture Konradsson påpekade att man inte kunde vänta längre med utvidgning av samhällets gränser, och fullmäktige beslöt i enlighet därmed.
Till nämndemän omvaldes Axel Wahlby, Rone, och Oskar Kristiansson, Nederburge i Fardhem, och till Roteombud i Linde efter den till Hemse avflyttade folkskollärare Thore Carlson utsågs hem.-äg. Arthur Jakobsson, Amlings.
Vid kompletteringsval utsågs till ledamöter i Fardhems valnämnd Ivan Johansson, Bengt Wahlberg, Seth Hallin och Herman Lindgren och till ledamot i Hemse valnämnd Adolf Melin. Stadgar och reglemente antogs för Hemse folkbibliotek liksom reglemente för prövnings\’ nämnden, vilket även blir åista instans i lönefrågor. Vidare beslöt fullmäktige om anslutning till Gotlands civilförsvarsförbund.
IOGT-logen i Levide fick befrielse från nöjesskatt vid nöjestillställning den 21-22 juni, vad den kommunala delen beträffar, och dessutom tillstyrktes befrielse vad den statliga delen anbelangar.

Gotlänningen
Lördagen 16 augusti 1952
Nr 188

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *