Massmördaren Hedin förhördes

ingående om Tjörnarpsbranden.
MALMÖ 27/8 (TT). Enligt uppgift har mördaren Tore Hedins fader själv tillverkat skaftet till mordyxan. Obduktionen av den i trappan till ålderdomshemmet i Hurva påträffade pensionären Maria Nilsson har enligt SDS fortskridit så långt att docent Sjövall kunnat konstatera att hon ej avlidit av skallskador utan genom sot och rök vid branden.
Anmärkningarna att statskriminalen i Malmö ej skulle ha tillämpat det s.k. engelska systemet vid utredningen av branden \’i Tjörnarp, dvs. misstänkt alla inklusive Hedin, är enligt Sk. D. fullkomligt oberättigat. I den flera hundra sidor tjocka utredningen om kvarnmordet ingår en rapport just om förhör med Hedin. Polisen förbisåg inte det faktum att Hedin var en av de första som var på brandplatsen. Hans göranden och låtanden mordkvällen kontrollerades så långt som möjligt och en fullständig redogörelse härom inflyter i den stora rapporten. Det var inte lätt för statspolisen att i detalj kontrollera hans uppgifter. Han var ungkarl och bodde i ett förhyrt rum. Ingen kunde vitsorda de tidsuppgifter och ingen kunde heller beslå honom med osanning.
Då han tillfrågades varför han var först på brandplatsen, svarade han att han väckts av brandsirenen och som polisman ögonblickligen hoppat i kläderna och rusat till brandplatsen. Det var inte Hedin själv som lämnat polisen tips om den man som setts på vägen kl. 3 på natten och som hade ett märke i mössan. Det var i stället en lastbilschaufför och Hedin måste ha varit hjärtängslig vid detta meddelande. Vidare omtalar statspolisen att Hedin ej var närvarande vid ett enda förhör. Däremot kunde han kontrollera polisens arbete, då mordkommissionen kontrollringde om olika saker från polisstationen i Tjörnarp.
I livet finns nu bara en farbror till den olyckliga familjen Hedin och denne har hos kyrkoherden i Saxtorp begärt att Tore Hedin inte skall begravas tillsammans med föräldrarna. De skall jordfästas i Saxtorps kyrka på fredag eftermiddag.

Gotlänningen
Onsdagen 27 augusti 1952
Nr 197

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *