Dagens filmer.

\"\"

Royal: »Gud behöver människorna»
Handlingen i denna franska storfilm är förlagd till den lilla ön Sein vid Bretagnes kust och utspelas för hundra år sedan. Befolkningen på den karga ön känner inga större samvetsförebråelser över att lura fartyg på grund för att sedan. plundra och mörda. Prästen på ön vill inte finna sig i detta och reser därför sin väg. De i grund och botten hederliga fiskarna vill dock inte leva utan religion, och då de kommer till kyrkan och vill höra mässan låter klockaren dem sjunga trosbekännelsen. Detta blir upptakten till en rad dramatiska händelser och leder till att klockaren, som tvingas att spela präst, råkar in i en obehaglig situation. Hur han klarar sig ur denna skall dock inte avslöjas här.
»Gud behöver människorna»r inte någon propagandafilm utan en enkel och gripande verklighetsskildring, vilken förtjänar att ses av alla som älskar god fransk filmkonst. Det utmärkta fotot bidrar också till att göra filmen till en stor upplevelse.
we.

\"\"

Hansa: » I örnens skugga»
En historisk skildring från den tid då Katarina den Stora av Ryssland hade sina intressen riktade mot Krim.
En av hennes unge vapendragare (Rich. Greene) skickas på ett uppdrag till Venedig för att röva bort en konspirerånde »skomakardotter» (Valentina Cortesa), som anser sig ha krav på Rysslands tron. Givetvis blir det kärlek vid första ögonkastet och sedan har de unga tu sjå värre att klara sig — alla vill åt dem. Men, vår unge hjälte är en handlingens man och det hela ordnar upp sig efter en spännande befrielseaktion. På det hela taget blir filmen ganska långtråkig men man har vinnlagt sig om att göra miljön så tidsenlig som möjligt och då kan berättelsen ha sitt intresse. Ett par rappt gjorda handgemäng sätter också någon sprätt på anrättningen.
En intressant kortfilm om den gamla sagoön Kreta inleder.
Crick.

Roxy: »Söderhavspirater»
En färggrann sak om stinkande djungelfloder fulla av krokodiler, en eftersökt guldskatt samt en samling skrattretande skurkar. Handlingen är en aning slö men annars är storyn rätt trevlig och innehåller alla erforderliga ingredienser som behövs för att skildra en tuffig djungelexpedition. Tjutande huvudjägare i de hemskaste krigsmålningar fattas inte heller och spjut och pilar tillsammans med blykulor fyller för det mesta luften runt vår hjälte och skurkarna.
John Payne spelar äventyrarens roll och är hård och nonchalant som vanligt. Rhonda Fleming kommer i hans väg och det blir naturligtvis kärlek från första ögonkastet. Och undra på det … Forrest Tucker har fått en trevlig skurkroll på sin lott och av de övriga rollerna finns det två figurer som svarar för rätt festliga repliker.
Det hela blir en något trög, men rätt trivsam underhållning och vill man se något som inte fodrar någon större hjärnverksamhet så är Söderhavspirater att rekommendera — med viss reservation.
Förspel: Paramountiournalen.
Conn.

Röda Kvarn: »My blue heaven»
Betty Grable och Dan Dailey dansar och sjunger och utvecklar en trivsam karusell omkring sig. Det är också deras förtjänst att man tycker filmen är riktigt skaplig såsom showfilm, ty storyn är då verkligen inte märkvärdig. — Det är televisionsstjärnan (Betty Grable) som vill ha en baby. — Det är faktiskt det hela filmen handlar om, men man tjusas av de fina färgerna o. melodierna.
Förspel: Växtvärk, om stadsplanering i Stockholm.
Rune.

Vilken bio skall vi gå på?
Hansa: »I örnens skugga», am. film.
Roxy: »Söderhavspirater», am. film.
Royal: »Gud behöver människorna», fransk film.
Röda Kvarn: »My blue heaven», am. film.

Gotlänningen
Tisdagen 2 september 1952
Nr 202

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *