Många mål på första hösttinget vid Skogs.

Första tinget för hösten hölls i dag vid Skogs och det stod 14 åklagarmål på listan. En person stod åtalad för att ha förskingrat utmätt gods. Det var för resterande skatt och utrnätningsgodset var bl. a. en häst, en slåttermaskin och en gris. Hästen och slåttermaskinen hade han sålt och grisen hade han slaktat. Det utmätta beloppet var 514:80, sedan hade svar. betalt av så mycket att det återstod 209:80. Svar sade att han aldrig läst igenom lappen om utmätningen, men åkl. framhöll att svar haft klart för sig vad saken gällde. Svar. erkände.

Fem grabbar hade »salat» till ett par liter brännvin och hade festatom en lördagskväll. Därefter hade en av grabbarna gått in till en granne, som han hade agg till, och slagit ut tre fönsterrutor och förstört en, grind. Svar. erkände genom ombud.

Ett par kollisioner var också upp till behandling. Det var en kollision mellan en bil och en mc vid Gardarve i Fardhem. Bilföraren stod åtalad för att inte ha ialtttagit vänsterregeln. Bilen kom från Hemse och motorcykeln från Mästermyr och skulle svänga till Hemse. Väglaget hade varit halt och besvärligt.

Ett par bilar hade kolliderat en höstmorgon i fjol i Mästermyr och båda förarna stod nu åtalade för ovarsamhet i trafiken. Målet pågår vid tiden för pressläggningen.
Ett par Jehovas vittnen stod åtalade för att de vägrat arbeta med förelagt arbete i militärtjänst. Den ene hade fått tillstånd till vapenfri värnplikt och var inkallad till Uppsala för att utföra skogshuggning, men vägrade att kvista en gran som han fått order om. Samvetet förbjöd honom, sade han, att utföra något arbete för statens räkning, som kunde hänföras som militärt arbete. åklagaren undrade om svar. inte ansåg sig kunna försvara vårt land genom att hugga litet ved. Svar. har tidigare varit dömd för vägran i militärtjänst. Domen var då 1 månads fängelse.

Ett annat Jehovas vittne hade också vägrat arbete vid skogshuggning i Uppsala. Han hade bibeln med sig och sade att många människor har för sig att vi vill trotsa, men det är fel. Vi lyder lagar och förordningar. Staten har gjort en lag som strider mot Guds lag.

Gotlänningen
Torsdagen 4 september 1952
Nr 204

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *