Nio på Sandön var avstängda från röstning.

På Gotska Sandön sitter nio personer som inte haft någon möjlighet att rösta. De har inte fått något röstlängdsutdrag och någon poströstning har inte kunnat ordnas för dem. Vid tidigare val har en posttjänsteman från Fårösund rest ut till ön, men det var under beredskapen när det var mera folk där ute. I år finns inte Gotska Sandön upptagen bland postens tillfälliga »röststationer».
— Vi lever helt i en värld för oss, är den förklaring som fyrvaktaren på Gotska Sandöns fyr gav när Sv. D. fick telefonkontakt med honom på söndagen. Vi begärde röstlängds-utdrag men har inte fått några, så i år får vi avstå från att rösta. Fyrmästare Herlin och hans fru har rest in till Fårösund för att rösta men deras röster är de enda som avlämnas från ön i år.
— När begäran om röstlängdsutdrag kom från Gotska Sandön ringde vi en valbyrå i Stockholm och bad dem undersöka vilka möjligheter det fanns att ordna röstning där ute, säger valnämndens ordförande i Fårö kommun, hr Birger Larsson. De hörde med posten och fick beskedet att det inte kunde ordnas någon station på ön. Den fanns inte upptagen i postens förteckning över tillfälliga stationer. F. ö. har valdeltagandet varit större än väntat i Fårö. Redan mitt på dagen hade 300 av kommunens 622 röstberättigade avgivit sina röster.

Gotlänningen
Måndagen 22 september 1952
Nr 219

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *