Kappelshamns hamn föreslås få ny

kaj och vågbrytare.
Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen har till kommerskollegium för yttrande översänt en framställning från länsstyrelsen om största möjliga statsbidrag till kostnaderna för utbyggnad av kaj och vågbrytare i Kappelshamns lanthamn. Dessa arbeten har kostnadsberäknats till 175.000 kr.
Vid två tillfällen har man försökt muddra i hamnen för att öka djupet där, men förgäves, heter det i skrivelsen. Någon fördjupning genom sprängning går ej att utföra för rimliga kostnader.
Vid tidigare utvidgningsförslag har man tänkt sig förlängning av nu varande bryggan för att nå större djup. I det nu utarbetade föreslås en ny kajbyggnad norr om lastbryggan, där djupet till fast botten är cirka 5 meter.
Denna kaj, som kommer att ligga utsatt för sjöhävning måste dock skyddas, varför medtagits byggandet av en vågbrytare, därigenom skulle även övriga lastningsplatser få lugnare vatten och båtarna få ett länge saknat skydd.
Länsstyrelsen framhåller i sin ansökan att det är av största vikt att förutsättningarna för att driva kalkstensindustrien i denna del av länet görs så goda som möjligt. Från Kappelshamns lanthamn äger en förhållandevis stor utskeppning av kalksten rum, men det har under senare år visat sig, att de nuvarande kajutrymmena icke är tillräckliga att tillgodose det alltmera växande behovet. (TT spec.)

Gotlänningen
Torsdagen 25 september 1952
Nr 222

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *