Även husmoder bör få räkna med semester.

STOCKHOLM (TT spec.) Samtidigt som man söker ordna så att även lanthusmödrarna får semester anser medicinalstyrelsen det angeläget, att sådana åtgärder som i olika avseenden underlättar hushållsarbetet främjas med stöd av samhället.
Styrelsen gör detta sitt uttalande i sitt yttraade över förslaget till åtgärder för att möjliggöra semester åt husmödrar — särskilt på landsbygden — småjordbrukare och småföretagare inom detaljhandeln samt hantverk. Arbetsmarknadsstyrelsen har för sin del framhållit att de åtgärder som kan bidra till att vidga semestermöjligheterna för dem som ej är att anse som arbetstagare enligt semesterlagens mening, ej förutsätter några omfattande ingripanden från samhällets sida.
Medicinalstyrelsen delar utredningens uppfattning, att semester om möjligt bör beredas alla arbetande kategorier. Den framhåller dock i anslutning härtill att många småföretagare och hantverkare i sin verksamhet torde ha möjlighet till åtminstone kortare ledigheter utan större intrång i rörelsen.
Ett särskilt avsnitt ägnas husmödrarna i lanthemmen och det är här styrelsen understryker vikten av såväl semestermöjligheter för dem som behovet av att åtgärder vidtas för att underlätta deras arbete och att man härvid bör vidta sådana åtgärder, som främjas Med stöd av samhället. Svårigheterna att få semestervikarie och hemhjälp särskilt på landsbygden torde i hög grad bero på att hushållsarbetet ofta är tungt och ouråktiskt ordnat. Lösandet av vatten-och avloppsfrågorna är enligt.styrelsens mening i denna del av stor betydelse.
Styrelsen biträder utredningens förslag särskilt i vad avser åtgärder för att stimulera den verksamhet som bedrivs inom olika föreningar och organisationer för att underlätta en lösning av semesterfrågan för de nu avsedda grupperna i samhället.

Gotlänningen
Lördagen 27 september 1952
Nr 224

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *