Gerums kyrka klar för återinvigning.

Vid sammanlyst högmässa om söndag kl. 12 kommer biskop Algot Anderberg att återinviga Gerums kyrka, som under det senaste året undergått en omfattande restaurering. Bl. a. har den gamla putsen tagits bort, varvid man fått fram ett flertal vackra medeltida målningar, och vidare har kyrkan, som tidigare helt saknade uppvärmningsanordningar, försetts med elektrisk uppvärmning. Kostnaderna uppskattas till i runt tal 50.000 kr.
Sedan den gamla putsen avlägsnats lyckades konservator Bertil Bengtsson, Linköping, plocka fram en rad vackra målningar, berättar kyrkoherde Erik Amér vid ett samtal med Gotl. På kyrkans norra vägg återfinnes bilder ur passionshistorien och på den södra väggen bilder ur Jesu barndomshistoria och apostlarnas liv. Även i koret har man fått fram bilder, och i triumfbågen har en bild av Kristus på korset påträffats, vilken är ovanlig så till vida att den ristats in i putsen.
De gamla bänkarna har gjorts något bekvämare och målats i sina ursprungliga färger. Nytt golv av impregnerade bräder har lagts in i kyrkan och ringkammaren har försetts med nytt stengolv. Vidare har tornet byggts om och kyrkklockan, som hängt på sin plats sedan 1200-talet och enligt sakkunnigt utlåtande torde vara Gotlands äldsta, har fått ny upphängning med kullager samt vridits ett kvarts varv och försetts med ny kläpp.
Dopfunten, som är från 1100-talets mitt och en av de bäst bevarade på Gotland, har placerats på sin gamla plats vid mittpelaren.
Under restaureringen har vidare triumfkrucifixet från 1100-talet, som hängt på kyrkans norra vägg, flyttats till triumfbågen, vars vackra infattning av grå och röda stenar kommit fram sedan putsen avlägsnats: Nya blyinfattade fönster har också satts in. En av kyrkans dyrbaraste klenoder är f.ö. korfönstret med en bild av den helige S:t Olof, till vilkens minne kyrkan förmodligen en gång uppfördes och helgades.
Även utvändigt har kyrkan restaurerats och vidare har den försetts med åskledare.
Entreprenör för byggnadsarbetet har varit byggmästare Olof Pettersson, Rone, och för de elektriska installationerna AB Gotlands Kraftverk, medan byggmästare Lydahl, Etelhem, svarat för blyinfattningen av fönstren. Till återinvigningen har församlingen skänkt en ny ljuskrona, vilken utförts hos J. Dahlströms metallgjuteri i Visby.
Det är ännu inte riktigt klart hur mycket restaureringen kommer att kosta, men man räknar med i runt tal 50.000 kr. I rikskollekt har församlingen fått 25.000 kr och själv har den bidragit med lika mycket.
Vid återinvigningen kommer biskop Anderberg att assisteras av kontraktsprosten Ernst Hejneman, Alva, prosten Gustaf Sjöberg, Klinte, kyrkoherdarna Henning Björkquist, Hablingbo, Olof Havren, Fardhem, och Erik Amér, Eksta, stiftsadjunkt Åke Wiberg, Roma, samt kyrkvärdarna Elis Nilsson, Smiss, och Gustav Sjöberg, Ejmunds i Gerum. Efter högmässan, vid vilken kyrkoherde Amer predikar, bjuder församlingen samtliga deltagare på kyrkkaffe i skolan.

Gotlänningen
Måndagen 6 oktober 1952
Nr 231

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *