borttrollning genom nytt kontrollsystem.
Hasse Lawergren bäst – Nynäshamn tog oldboyssegrar.
Ovisst om tröjan in i det sista – glad VOK-Pelle vann.
När man sätter sig ner för att skriva referat om gårdagens stora orienteringstävling i södra Sverige — nationella Allklubbars i Fleringeskogarna med start och mål vid Trullträsk invid Kappelshamnsviken — blir man fundersam om man skall ge betyget knallsucce eller fiasko. Rider man på orienteringens lagar och paragrafer blir det succe, men dömer man mänskligt måste det bli »Grönköping». Varför? Jo, därför att banläggaren Nils Falkebring i arrangerande Visby IF, hade tänkt för kort vid kontrollangivelserna. Några sträckor gavs inte, endast terrängföremålet på kartan inringat och med benämningen myr e. d. Vid ett par kontroller fick man flera kontroller inringade i stöten, och då dessa inte var numrerade, och då det inte heller sades till om att man var tvungen att rita av kontrollkartorna i skogen för att kunna fullfölja, var det svarta natten dör dem, som inte ringat in och kom till kontroll; där nämligen inte några följande kontroller fanns inprickade. Ett stort antal oriterare föll på systemet.
Den störste . .
Det var tack vare att värnpliktstiden avkortades som John Erik Pettersson, VOK-Pelle, började tävlingsorientera. Det låter kanske litet underligt, allrahelst om man betänker att Pelle är sergeant vid I 18, men det har sin förklaring. För 34 år sedan såg John Erik dagens ljus i Östergötland, men kom ganska snart till Gotland där hån började sin idrottsmannabana med att spela fotboll i VIF:s juniorlag. Så småningom återfanns han dock i I 18:s representationslag, men när värnpliktstiden avkortades och I 18 inte kunde hålla lag på våren längre slöt han med fotbollen och det blev orientering i fortsättningen för hela slanten och det har han inte ångrat. Det är utan tvekan den roligaste sport som. finns säger han själv. Den här säsongen har det också gått särdeles bra, med placeringarna 2 (Romalunken), 4 (Vårträffen), 1 (Bysen), 8 (KM) och 12:e i gårdagens tävling blev han alltså »årets orienterare» på Gotland och den andra tröjvinnaren i \”VOK (Anders Dahlin har tröjan tidigare). Att Pelle var glad efter triumfen var inte att ta miste på, klubbkamraterna hade hissat honom och en gratulationspuss av ett par av flickorna hade han också fått, så att nog var det uppåt i VOK-gänget alltid.
— Banan var lätt, menade John Erik på när vi fick en pratstund med honom, det var absolut den bästa bana som jag sprungit i år. Det började annars inte så lysande för mig i dag, först kom jag i väg 5-6 minuter för sent till starten och utan kontrollangivelse, men sedan gick det bra, bara några småmissar, men spik överallt. Jag vågade naturligtvis inte ta några större risker, jag visste ju att jag hade chansen till tröjan. Något DM-tecken? Ja, i fälttävlan i fjol, men det är också det enda, slutade den glade tröjvinnaren.
Det var en stor dag för VOK, naturligtvis först och främst för att Pelle vann tröjan, men det hade gått bra annars också. Man hade fått in folk på 7:e, 10:e och 12:e platserna i stora klassen; en andraplacering i B-klassen och en fjärde i damernas A-klass, och det är väl fråga cm det inte var den största dagen för VOK sedan starten 1945.
Rune.
Den största fällan blev tredje och fjärde kontrollerna för seniorerna (en glänta och en myr, kontrollerna låg 350 m från varandra). De som inte ritat av kartan och kom till tredje kontrollen, trodde att de stod vid den punkt som i själva verket var fjärde kontrollen — den låg ju så nära, och det var lätt att ta miste. Vad blev följden? Jo, kompassen mot »fjärde» 2,5 km längre bort, men där var turligt nog stopp för många, så att de kunde springa tillbaka igen och på så sätt »bara» förlora en halvmil. En som sprang sig »grön» av ilska på det sättet, var den farligaste aspiranten på Gotlänningens mästartröja, Folke Nyberg, Bro SK, som upptäckte sitt misstag först vid bäckupprinnelsen, den sjunde kontrollen. Folke gav sig dock inte, trots att han såg att det var hopplöst att få en anständig tid. Genom tur och retur till fjärde blev det drygt 9.000 m!
Slutlige segraren Hasse Lawergren, Roma IF, tillhörde dem som kostade på sig extraminuter vid kontrollerna och gjorde inga större misstag. Han spikade alla kontrollerna med undantag från lite »surr» vid fjärde. Han fick en välförtjänt seger, och som lön för mödan en mjuk fåtölj.
Strong insats gjorde även Bengt Hammerin, VIF, som vi vet är bra, men det var väl ändå en liten överraskning och han blev slagen med inte mer än 32 sek.
Det är givet att det fanns en del som gick spik på allt, för det var med undantag av »angivelserna». en utmärkt och på alla sätt juste bana. Fastlänningarna tyckte det trots allt var rolit att springa på markerna här, det var risigt på sina håll och mycket vatten, och det gillade de visst, ja, det härliga höstvädret, som gjorde na- turen vacker med rött, gult och grönt, gjorde väl sitt till.
En som var mäkta glad var förstås John-Erik »VOK-Pelle» Pettersson, som trodde att tröjan var förlorad redan vid starten. Av förmodligen den anledningen, att starttiden för samtliga blev förskjuten en hel timme på grund av att OK Ravinens flygplankinte kom i tid, blev det missförstånd mellan arrangörerna och de tävlande. VOK-Pelle kom till start och trodde att han hade god tid på sig, då hade han »startat» för 3 å 4 min. sedan. Det var nervöst i skogen sedan. Givetvis hade han småbommat här och var, men i stort sett måste han ha hållit ångan uppe. En tolfte-placering fick han och räknar man bort fastlänningarna före honom i prislistan koni han nia, och det är denna placering som räknas för mästartröjan, som han därmed hemförde på 24 poäng, närmast följd, av Anders Dahlin på 27 poäng. Folke Magnusson, VOK, låg även han bra till för tröjan, och i en tävling som denna kunde ju vad som helst hända, varför spänningen var olidlig.
Sture Klasén, VOK, gjorde inga misstag i B-klassen, han tyckte det enbart var angenämt att springa, men som bankontrollant tyckte han att det var lite dumt att inte meddela vid starten, att man var tvungen att rita in allt för att klara sig. Det hade förresten räckt med att numrera kontrollerna, då hade inga misstag behövt göras, sa Sture. Sture stod länge och väl som försteman i prislistan, men Stig Jakobsson, Vail IF, som är av god A-klass-kaliber, vann och det med drygt två minuter.
Ett flertal fastlandsklubbar var represenerade, och den som klarade sig bäst vad segrar beträffar, var Nynäshamns IF som vann både yngre och äldre oldboysklassen genom f. d. gotlänningarna Willy Larsson resp. Rickard Broman. Arnold Weineby kom på femtonde plats bland äldre. Han var lite skeptisk mot det hela, tyckte att det var synd med kontrollsystemet, då banan annars var rolig att springa på.
Den förste …
Maj-Britt Bendelin, Bro SK, heter, inte helt oväntat, den flicka som blev den förste vinnaren av Gotlänningens pris till årets bästa orienteringsflicka. Hennes serie blev 2, 1, 1, 1 och den kommer nog att bli svårslagen. Maj-Britt började orientera 1945, hon var 15 år då, och i början så var det väl inte så framgångsrikt, men så småningom kom dock resultaten. I fjol på -hela våren blev det inga tävlingar, men sedan har hon tagit så gott som rubb och stubb. I mästerskapsäg har hon tagit två individuella DM och ett KM tidigare.
— Banan var inte såg svår, och inte I var den tung heller, tyckte Maj-Britt. Det är hemskt roligt att jag vann priset, vad blir det för någonting förresten?, det var mer än jag hade väntat, var Maj-Britts kommentar efter väl förrättat värv och önskade att priset för damerna också skulle bli en tröja, »så att man kan ha det ut på tävlingarna» och i det senare instämde även många andra flickor.
RUNE.
Olle Hammarström,
Bro SK, en stöddig grabb som gått från klarhet till klarhet, fick en fullträff i säsongens elfte timme bland yngre juniorerna. Han slog andreman och elitorienteraren Sven Spjuth, Roma IF, med 25 sek. och trean Ingvar Lindström, Etelhems IF, med 43 sek. Hårt om segern med andra ord.
\”Lärbrosorkarna\”
skötte sig riktigt bra i .pojkklassen, bäst blev Bengt Kellgren, som kom tvåa och sedan följde raden av klubbkompisar. Den som delvis kan ta åt sig av deras framgångar är väl Stig Kellgren i Lärbro, och det skall han ha en extra honnör föra Det är roligt med smågrabbar och flickor i orientering, ty roligare eftersnack kan man få leta efter. Det lyser i .deras ögon, nig,, de står och väntar på prisen, de räknas minsann noga efter vad de kommer att få, och så »snackas» det om att »den och den kontrollen »spek» jag och där bommade jag» o. s. v.
Det tog lång tid innan de äldre »hajarna» kommit över det inträffade med kontrollerna. Många skämtade med att de gav upp efter ett varv, hur många varv sprang du? o. s. v.\’ Man samlades i smågäng och resonerade, och till slut var det färdigt, det sdm man väntat på. PROTESTEN!
Sex klubbar protesterade mot ofullständig banläggning. Troligen kommer Bro SIs; inte att få sin protesttia tilbaka, då det förmodligen inte gå att\’ protestera mot något. Det enda man fick ut var väl, att man fick demonstrera sitt missnöje.
När tävlingarna var över tog ordf. i Visby IF, Sam. Jupither till orda och förrättade prisutdelning från ett bord som när- mare liknade en souverniraffär, så mycket priser hade man samlat ihop. Man glömde för en stund bekymren från banan, alla applåderade, skrattade och var glada.
ELLDE.
RESULTAT:
Seniorer A: 1) Hans Lawergren, Roma IF 2.00.31; 2) Bengt Hammerin, Visby IF 2.01.03; 3) Sven Lövgren, Bro I SK 2.01.05; 4) Ture Lövbom, OK Ravinen 2.02.00 5) Gunnar Kensby, Sunne OK 2.08.27;6) Birger Damstedt, MP 2.10.05; 7) Anders Dahlin, Visborgs OK 2.11.29; 8) Ingvar Hansson, Slite IF 2.11.42; 9) Mats Ahlberg, Visby AIK 2.14.25; 10) Gunnar Almqvist, VOK 2.15.52.
Seniorer B: 1) Stig Jakobsson, Vall IIF 1.21.20; 2) Sture Klasén, Visborgs OK 1.23.27; 3) Bertil Larsson, Roma, IF 1.28.17; 4) Bengt Theorin, Slite IF 1.34.37; 5) Karl Pettersson, Klinteh. IF 1.34.43; 6) Sven Jakobsson, Eksta IF 1.38.02; 7) Eric Nilsson, Visby IF 1.39.57; 8) Rune Svensson, Slite IF 1.41.32; 9) S. E. Björkegren, Bro SK 1.42.20; 10) Egon Lindström, Roma IF 1.51.04.
Yngre oldboys: 1) Villy Larsson, Nynäshamns IF 1.19.37; 2) Bertil Möllerström, Roma IF 1.24.00; 3) Alvar Olin, Visby AIK 1.27.02; 4) Sven Strandberg, Visby AIK 1.27.55; 5) Sture Larsson, KA 3:s IF 1.29.10; 6) Villy Malmkvist, Bro SK 1.30.31.
Äldre oldboys: 1) Rickard Broman, Nynäshamns IF 1.28.25; 2) S. Kraft, Havdhems IF 1.31.32; 3) Nils Cederholm, OK Ravinen 1.32.25; 4) Georg Jolby, Visby AIK 1.33,03; 5) Bernhard Pettersson, Bro SK 1.35.06; 6) Henning Ohlsson, Roma IF 1.41.06.
Damer A: 1) M-B Bendelin, Bro SK 1.26.49; 2) Ingegerd Lövgren, Bro SK 1.31.00; 3) Edit Blad, Roma IF 1.31.55; 4) Dagny Karlsson, VOK 1.35.22; 5) Margit Olsson, Visby IF 1.37.21; 6) Beata Hermansson, Havdhems IF 1.38.59.
Damer B: 1) Elisabeth Jakobsson, Roma IF 51.55; 2) I. G. Lindblad, OK Ravinen 54.19; 3) Ulla Jakobsson, Roma IF 55.28; 4) Inger Hoffman, Bro SK 57.37; 5) Britt Hammarström, Bro SK 1.02.35; 6) Siv Lövbom, OK Ravinen 1.04.28.
Äldre jun.: 1) Sven Larsson, Dalh. IF 1.28.43; 2) L. Levander, I 18 IK 1.29.36; 3) A. Stolt, IFK Lidingö 1.31.50; 4) Jackie Pettersson, OK Ravinen 1.36.57; 5) P. O. Widstrand, Roma IF 1.39.38; 6) Leif Ahlström, Vall IF 1.49.35.
Yngre juniorer: 1) Olle Hammarström, Bro SK 1.09.00; 2) Sven Spjut, Roma IF 1.09.25 3) Ingvar Lindström, Etelhems IF 1.09.43; 4) Mats Hermansson, Havdhems IF 1.17.00; 5) L. I. Pettevsson, Bro SK 1.18.27; 6) N. E. Pettersson, Visborgs OK 1.19.10.
Flickor 1) Rangvi Pettersson, Dalhems IF 1.13.10; 2) Ulla Johansson, Visby IF 1.55.00.
Pojkar: 1) Ingemar Olsson, Vall IF 48,39; 2) Bengt Kellgren, Lärbro IF 50.35.
Lagtävlingar:
Seniorer A: 1) Visborgs OK (Anders Dahlin, Gunnar Almqvist, J-E Pettersson) 6.47.26; 2) Bro SK 6.49.10.
Yngre oldboys: 1) Visby AIK (Alvar Olin, Sven Strandberg, Sune Ruther) 4.39.17; 2) Bro SK 4,46.52.
Damer A: 1) Bro SK (M-B Bendelin, Ingeg. Lövgren, Irma Rydström) 4.36.49; 2) Visby AIK 5.48.24.
Äldre juniorer: 1) Vall IF (Leif Ahiström, Hilding Norrby, Ove Wallier) 6.01.30.
Gotlänningen
Måndagen 13 oktober 1952
Nr 237